Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/NakaginCapsuleTower

Архітектор із Одеси Володимир Дерезниченко, який навчається на магістратурі Токійського технологічного інституту, розробив проект реновації капсульного хмарочоса Накаґін, повідомляє Маяк.

Накаґін у Токіо – це дві сполучені бетонні башти на 11 і 13 поверхів. Будівля складається зі 140 збірних капсульних модулів, які слугують квартирами або офісами. Проект, розроблений Кісьо Курокавою, було втілено в 1972 році.

Старий санвузол в одній із капсул, до реновації. Фото: facebook.com/NakaginCapsuleTower

Але в 2007 році мешканці хмарочосу висловили бажання його знести. Скаржилися на вміст азбесту, тисняву та вбогість. Автор проекту Курокава категорично не погодився, та того ж року помер. З 2010 року башти відключені від гарячого водопостачання. Питання про знесення чи реконструкцію досі не вирішено.

«Бажання оновлення легко зрозуміти, якщо мати на увазі, що японські міста і архітектура змніюються неймовірними темпами, і практично вся токійська архітектура молодша 50 років. Японці люблять зміни і новизну, тому безліч виняткових з точки зору архітектури будівель ХХ століття вже було знесено», – пояснює Дерезниченко.

Приїхавши до Японії, архітектор оселився в одній із капсул Накаґін. Будівля настільки йому сподобалася, що він долучився до руху за її збереження.

В якості дипломної роботи Дерезниченко вирішив розробити проект реновації капсул хмарочосу. Гроші на втілення проекту в одному з модулів – 30 тисячі доларів – він зібрав за допомогою краудфандингу. Усі учасники збору коштів отримають вкладені гроші назад, за рахунок оренди.

Інтер’єр оновленої капсули. Фото: facebook.com/OneCapsuleProject

Інтер’єр оновленої капсули. Фото: facebook.com/OneCapsuleProject

У капсульній квартирі замінили комунікації, оздоблювальні матеріали та вмонтували «капсульні» меблі, які складаються та економлять простір.

Більша частина меблів вмонтована в стіни. Фото: facebook.com/OneCapsuleProject

Куточок для приготування їжі та душова з туалетом займають дуже мало місця. Фото: facebook.com/OneCapsuleProject

Одну зі стін затягнуто грубим лляним полотном із білою вишивкою. Вишиванку виготовляла бабуся Дерезниченка. Узор містить сім елементів, в яких за принципом Бродівського письма зашифровано символи: гора Фудзі, сонце, журавель, сакура, хризантема, а також поняття мірай (майбутнє) і муґен (безкінечність).

Візерунок на вишиванці слугує чимось на кшталт QR-коду, який винайшли саме в Японії. Фото: facebook.com/OneCapsuleProject

В оновлену капсулу вже заселився мешканець.

Транспортування вишиванки з України до Японії зайняло багато часу. Це фото було зроблене ще до того, як на стіні розмістили вишивку // facebook.com/OneCapsuleProject

Фото: facebook.com/OneCapsuleProject

Дивіться фото: У Брюсселі пам’ятку модернізму перетворили на коворкінг

Нагадаємо, в Японії безкоштовно віддають покинуті будинки, щоб вберегти їх від руйнування.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button