Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: freestocks.org

За результатами дослідження Єнського університету імені Фрідріха Шиллера, зробленого на замволення ВООЗ, Україна випередила 50 держав центральної, південної, західної Європи та центральної Азії у рейтингу смертності від серцево-судинних хвороб, спричинених поганим харчуванням.

Так, частка смертей із зазначеними характеристиками у 2016 році склала в Україні 38,2% серед усіх, – спричинених хворобами. Крім України, у першій п’ятірці  опинилися Білорусь, Грузія, Молдова та Узбекистан. Найменше смертей внаслідок поганого раціону станом на 2016 рік зафіксовано в Ізраїлі – 9,8%.

Зазначено, що рейтинг смертності укладено за хворобами, зумовленими двома типами раціону:

– з низьким вмістом клітковини, фруктів, бобових, горіхів та насіння, поліненасичених жирних кислот, омега-3 жирних кислот із морепродуктів, овочів та цільних зерен;

– з високим вмістом обробленого м’яса, натрію, цукромістких напоїв та трансжирних кислот.

Серед хвороб у дослідженні опинилися – аневризма аорти, фібриляція серця і тріпотіння передсердь, кардіоміопатія і міокардит, ендокардит, геморагічний інсульт, гіпертонічна хвороба серця, ішемічна хвороба серця, ішемічний інсульт, захворювання периферійних судин, ревматичні захворювання серця та інші.

Результати цього дослідження, зазначають автори, підтверджують результати попереднього. Згідно з ним, мешканці країн, де впродовж 1990-2002 років вживали здебільшого соняшникову олію, часто помирали від ішемічної хвороби серця. Серед цих країн – Росія, Україна, Болгарія та Румунія. Натомість у Польщі, Чехії, Естонії, Латвії та Литві за цей же період відзначили зниження смертності внаслідок тих самих хвороб – це пов’язують із вживанням ріпакової олії. Вчені Єнського університету підкреслили, що в порівнянні з соняшниковою, ріпакова олія містить більше кислот, здатних захищати організм від серцево-судинних захворювань.

Читайте також нашу статтю про 14 міфів здорового харчування.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button