Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Юр’єв володіє класичною італійською технікою виготовлення скрипок. Фото: Wikipedia

25 січня в Національному художньому музеї відкриється перша персональна виставка київського архітектора, художника і теоретика Флоріана Юр’єва, відомого як автора «тарілки» на Либідській площі.

«На виставці покажемо головні роботи з усіх напрямків його діяльності. Архітектурні проекти, кольоропис, музику кольору, портрети-модуси, смичкові інструменти, герб Києва, мистецтвознавчі дослідження», – розповіла «Хмарочосу» кураторка Дарина Якимова.

Під час виставки відбудеться лекція Флоріана Юр’єва, зустріч із групою #savekyivmodernism та багато інших подій, розповів куратор Олексій Биков.

89-річний Юр’єв буде присутній також і на відкритті, яке заплановано на 18:00 25 січня. Запрошено також першу скрипку України Анатолія Баженова та скульптора Бориса Довгаля, у співавторстві з яким Юр’єв створював герб Києва 1995 року.

Також у кураторську групу входять архітектори Олександр Бурлака та Павло Величко. Виставку готували за сприяння спільноти #savekyivmodernism. Твори було надано самим автором, також із колекцій Сергія Сиротіна, Анатолія Боженова.

1978 року за проектом Юр’єва було збудовано будівлю Інституту науково-технічної та економічної інформації у вигляді «літаючої тарілки». Він також розробляв проект мікрорайону Нивки-3 та триповерхову будівлю вестибюлю станції метро «Хрещатик».

Окрім архітектурних проектів Юр’єв розробляв теорію кольору в мистецтві, синтезу кольору й музики.

Флоріан Юр’єв опанував класичну італійську традицію виготовлення скрипок. Він змайстрував кількадесят скрипок, альтів, вілончелей. Деякі інструменти Флоріан Юр’єв називає «модусами», що носять імена відомих осіб.

Нагадаємо, що поряд із «тарілкою» до вересня мають побудувати ТРЦ Ocean Mall, в якому розташується перший в Україні магазин IKEA. Наразі не відомо, як саме виглядатиме ТРЦ і яка доля спіткає пам’ятку радянского модернізму – «тарілку» на Либідській. Згідно з наявними візуалізаціями, торговельний центр поглинає будівлю Інституту науково-технічної та економічної інформації.

Забудовник запевняє, що ці рендери застарілі й не відповідають дійсності, а також стверджує, що співпрацює з автором «тарілки» Флоріаном Юр’євим. Юр’єв, у свою чергу, раніше заявляв, що його не запрошували до участі в проектуванні Ocean Mall, і як в результаті відозміниться «тарілка», досі не відомо.


Місце: Національний художній музей України

Адреса: Київ, вулиця Грушевського, 6

Дата: 25 січня–17 березня

Вартість: вхід на відкриття безкоштовний, далі за вхідним квитком до музею


Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button