Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Тренд здорового харчування давно захопив київські заклади. Справжніх зожників вже не здивуєш словами гранола, чіа чи кіноа. Всі ці продукти час від часу можна зустрітити в боулах. «Хмарочос» поспілкувався з власниками та шеф-кухарями київських закладів та лікаркою-дієтологом і дізнався, чому боули такі популярні та чи дійсно корисні для здоров’я.

Що таке боул

Боул (bowl) в перекладі з англійської означає «миска». Ця назва означає спосіб подачі страви, коли різні продукти (овочі, фрукти, злакові, м’ясо чи морепродукти) ріжуть та окремо викладають в глибокій мисці. В Україні ця страва вперше з’явилась кілька років тому.

У світі із виникненням боулів пов’язано кілька історій. Найпопулярнішою вважається легенда, що пов’язана із «чашою Будди» (Buddha bowl).

«За легендою, Будда завжди їв із невеликої миски. Небайдужі люди клали до його миски потрохи якусь їжу. Це були прості продукти, але в мисці їх поєднання виглядало дуже красиво. Тому так і виникла “чаша Будди”», – розповідає шеф-кухарка київського закладу ЇZH Юлія Костенко,.

За легендою їжу часто клали Будді після медитації, а подібна традиція залишилась популярною серед буддистів і сьогодні.

Фото: Анна Лисун

«Боул – сучасний тренд здорового харчування. Страва прийшла до нас зі Сходу, там вони давно популярні і називаються «Чашами Будди». На Заході мода на боули з’явилася близько п’яти років тому. Спочатку вони були поширені серед веганів, які накладали в глибоку тарілку цільнозернові каші, овочі та рослинні протеїни. Саме такий набір продуктів пропонувалося вживати за один раз», – розповідає шеф-кухар закладу ДОМ Дмитро Кудинов.

Існує ще один вид боулів – смузі-боул, появу якого пов’язують з індонезійським островом Балі. Зазвичай їх подають на сніданок.

«Ми готуємо балійські боули на основі екзотичних фруктів та сезонних фруктів українських. Це таке переосмислення балійських боулів в наших реаліях. Готуються просто – заморожені фрукти перебиваємо блендері в однорідну масу та прикрашаємо свіжими фруктами. Іноді додаємо ще гранолу або насіння чіа. У Києві чомусь смузі-боули готували завжди з гранолою і додавали просто перебиті фрукти», – розповідає співзасновниця Bali Bowl Cafe Світлана Мусій.

Іноді до боулів ще відносять гавайську страву поке (поке-боул). Його особливість полягає в поєднанні сирої риби та гарніру, зазвичай парового рису. Поке також подають у глибокій мисці, не перемішуючи.

Чому боули такі популярні?

Основа фішка будь-якого боула – це подача: не потрібно перемішувати інгредієнти. Як жартує Світлана Мусій, якщо викласти овочі на пласку тарілку і перемішати, то це салат, а якщо викласти їх окремо в глибокій мисці, то це вже боул.

Фото: Анна Лисун

Саме зовнішній вигляд – одна із причин, чому боули набули неабиякої популярності. Адже в епоху соцмереж багато хто женеться за гарними фото своїх обідів чи сніданків, а борщ чи пюре з котлеткою не завжди виглядають привабливо.

«Чутки про боули швидко розповзлися Інтернетом, підкоривши міленіалів і фуд-блогерів. Всі стали ділитися своїми варіантами приготування корисних сніданків, обідів і вечерь. Найчастіше на тарілках опинявся гарнір з рису, ячменю, пшона, кукурудзи або кіноа, білок у вигляді квасолі, гороху або тофу, а також овочі – як сирі, так і варені», – розповідає шеф-кухар ДОМу.

Також боул – це елемент здорового харчування. Багато хто зараз слідкує за цим трендом. Тому у боулів з’явилось багато прихильників. Спочатку ці страви київські ресторатори вводили в меню обережно: по одній позиції на сніданок. І це спрацювало. Дехто взагалі присвятив увесь заклад цій страві.

«Ми вирішили побудувати концепцію на боулах, ставши першим боул-кафе в місті. Але ми не перші, хто їх почав готувати тут. Ми робимо боули без додавання цукру, іноді додаємо сироп топінамбура, щоб трішки було солодше. Це здорова і візуально приваблива страва», – пояснює співзасновниця Bali Bowl Cafe.

Фото: Анна Лисун

З точки зору бізнесу, боул вирішує проблему подачі фруктів. Адже в закладах не так багато страв з ними, за які дійсно хочеться заплатити.

«Я, вводячи боул в меню Tin Tin, наслідував тренд. Але я придумав свою схему боула. Основна суть цієї страви в моєму ресторані – дати людині спробувати якомога більше смаків, на мою думку, пов’язаних з Азією. У нас до кожного з боула окремо підібраний гарячий основний гарнір, салат, свіжий овоч, фрукт, горіх/насіння, ферментований овоч, а також гарячий додатковий гарнір, соус і спеціалітет у вигляді яйця або хумусу, який гість може вибрати сам. Боул у нас в меню – друга за популярністю страва після супів», – розповідає шеф-кухар Ілля Сьомін.

Чи корисні боули?

Боули можна їсти на сніданок, обід чи вечерю. Однак головна умова – невелика кількість продуктів у тарілці та їх склад.

«Боули зараз – це тренд, проте не завжди вони бувають здоровими. Дійсно за рахунок того, що в одну тарілку можна покласти кілька різних продуктів, його можна зробити здоровим і збалансованим. Тому обов’язково в тарілці мають бути білки, жири, вуглеводи, клітковина, вітаміни, мінерали й інші компоненти, які правильно впливають на наше здоров’я. Тому я вважаю, що це дійсно хороший тренд. Вам не треба замовляти дуже багато страв різних, а в одній страві поєднується все, що потрібно для здорового харчування», – розповідає лікарка-дієтолог Катерина Толстікова.

При споживанні однієї такої страви, ви отримуєте максимум користі за рахунок того, що там є всі компоненти, необхідні для здоров’я. Також завдяки боула люди можуть їсти ті продукти, до яких вони не звикли. Мало хто їсть просто так насіння гарбуза чи кунжут.

Фото: Анна Лисун

Щоб страва була дійсно здоровою та корисною, дієтолог рекомендує максимально спростити кожний інгредієнт. Не потрібно в одній тарілці перемішувати все, що завгодно.

«Існують ще й неправильні (ті, які не можна назвати здоровим харчуванням – ред.) боули. Коли в тарілку кладуть гранолу чи пластівці, заливають все це молоком, додають купу фруктів чи сухофруктів. Такий боул містить велику кількість компонентів з великим вмістом цукру. На організм це не дуже добре впливає», – розповідає лікар-дієтолог.

Дієотолог розповідає, що смузі-боули не мають в собі великої користі. Оскільки фрукти вже збиті – руйнується клітковина. До того ж, їх майже не треба жувати, а практично – випити. За один раз вживання смузі-боула в організм потрапляє велика кількість цукрів фруктів. За словами Катерини Толстікової, якщо й готувати смузі-боул, то краще з ягід та додавати ще зелень чи горіхи. Так у вашій страві буде ще й частина жирів та клітковини, яка на довгий час буде підтримувати відчуття ситості.

Фото: Анна Лисун

Варто пам’ятати, що не все те боул, що подали у мисці. В основі вашої страви має бути зелень (салат, шпинат, рукола тощо), складні вуглеводи (ячмінь, дикий рис, кукурудза, кускус чи щось схоже), овочі (огірки, помідори, морква, перець солодкий, капуста), жири (авокадо, оливкова олія, тахіні, насіння) та білки.

Рецепти боулів

Боул з тофу від шеф-кухаря Юлії Костенко

Інгредієнти:

– кіноа;
– хумус;
– тофу;
– соєвий соус;
– сухий часник;
– кокосове масло;
– соус світ чілі (або замінити на мед і трохи гострого перцю);
– шпинат (свіжий або заморожений);
– шампіньйони;
– авокадо чи гуакамоле;
– гранат.

Приготування:

Потрібно відварити у підсоленій воді 30 г кіноа (в готовому вигляді буде десь 60 г). Взяти 40 г хумусу готового або приготувати самому. Замаринувати тофу в соєвому соусі з сухим часником, обсмажити на кокосовому маслі, змастити соусом світ чилі або замінити медом, додавши трохи гострого перцю. Покласти все це в тарілку, додавши шпинат, смажені шампіньйони, зерна граната та скибочки авокадо (можна замінити соусом гуакамоле).


Боул з квашеною капустою та лососем від шеф-кухаря Іллі Сьоміна

Інгредієнти:

– листя айсберга;
– свіжий огірок;
– квашена капуста;
– свіжий авокадо;
– слабосолений лосось;
– манго.

Приготування:

Нарвати листя айсберга, нарізати слайсами свіжий огірок, взяти трохи квашеної капусти, свіжого авокадо, слабосоленого лосося та манго. У соусник налити трохи соєвого соусу. У центр тарілки викласти відварений рис. Посипати все кунжутом та полити оливковою олією.


Боул із сейтаном та овочами у гостро-солодкому соусі від шеф-кухаря Дмитра Кудинова

Інгредієнти:

– рис басматі;
– сейтан (пшеничний білок);
– болгарський перець;
– аспарагус;
– лимон;
– соєвий соус;
– перець чилі;
– кінза;
– спеції.

Приготування:

Потрібно обсмажити сейтан з овочами на рослинному маслі (те, яке використовуєте зазвичай). Додати пару шматочків чилі та спеції. Потім – соєвий соус, лимонний сік і тушкуємо кілька хвилин. Потім додати пару скабочок лимона або лайму і нарізану кінзу. І страва готова. Подавати цей боул потрібно з попередньо приготованим рисом.


Боул з баклажаном, карамелізованою грушею, сирним соусом, міксом салату, і горіхами від шеф-кухаря Дмитра Кудинова

Інгредієнти:

– баклажан;
– груша;
– сирний соус;
– мікс салату, зелень, шпинат;
– грецькі горіхи;
– ягоди годжі;
– чері.

Приготування:

Спочатку готується сирний соус. Треба взяти жирні вершки і м’який сир (добре підійде сир для фондю), довести до кипіння, потім трохи додати спеції, чебрець та соєвий соус. Потім приготуємо мікс з салатного листя (шпинат, ромен, лола роса, лола бьондо чи інше за смаком). Додаємо сирний соус та пару крапель оливкової олії.

Далі на розігрітій сковороді обсмажити баклажани, і карамелізувати скибочки груші. Все це обережно викласти на подушку з міксу салатного листя. Додати кілька нарізаних помідорів чері, посипати горіхами і попередньо замоченими ягодами годжі. Страву можна прикрасити мікрогріном.


Смузі-боул від Bali Bowl Cafe

Інгредієнти:

– 1 заморожений банан;
– половинка манго Голд;
– 1/3 ананаса;
– 100 мл кокосового молока.

Приготування:

Перебити всі інгредієнти в блендері, прикрасити шматочками фруктів, лохиною, гранолою і кокосовою стружкою – тропічний смузі-боул готовий.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button