Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Цього року журі премії Mies van der Rohe 2019 обрало фіналістами проекти з п’ятьох країн: Франції, Албанії, Іспанії, Німеччини та Бельгії.

Гранд-парк у Бордо

Суть цього проекту полягає у трансформації 530 квартир у трьох соціальних житлових будинках у Бордо, Франція. Будинки 1960-х років вирішили не зносити, а реконструювати.

Під час оновлення житла замінили й інтер’єр: тепер він світліший, просторіший і сучасно облаштований. Впродовж чотирьох років проект розробляли три бюро: Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture і Christophe Hutin Architecture.

Будинок під час трансформації. Фото: Philippe Ruault

Будинок після трансформації. Фото: Philippe Ruault

Для порівняння: ліворуч житла без добудови, праворуч – з нею. Фото: Philippe Ruault

Террасенгаус у Берліні

Пишуть, що цей проект має розмити межі між житловим, робочим та комерційним простором. Замовник проекту придбав звалище у берлінському районі Веддінг, щоб спорудити там комерційну будівлю.

Архітектори мали врахувати, що будівля буде розташована в районі неоднорідних жител та комерційних споруд. Зонування замовник розробив самостійно, відповідно до потреб свого бізнесу. Архітекторами стали бюро Brandlhuber+ Emde, Burlon і Muck Petzet Architekten, а втілення проекту тривало два роки.

Фото: Erica Overmeer

Фото: Erica Overmeer

Фото: Erica Overmeer

Лекторій і Конгрес-центр у Пласенсії

Цей культурний центр замовило керівництво автономної іспанської спільноти Екстремадура. Його збудували на межі міста Пласенсія. Архітектори пишуть, що зробили будівлю яскравою для того, щоб привертати уваги водіїв, які їдуть магістраллю з високою швидкістю. За чотири роки проект втілило бюро selgascano.

Фото: Iwan Baan

Фото: Iwan Baan

Фото: Iwan Baan

Центр психіатрії у Меллє

Стару закинуту лікарню в Бельгії було вирішено перетворити на центр психіатрії. Пишуть, що проект розробляли за участі лікарів та місцевих жителів. Зазначають, що тут замінювали лише матеріали, а в конструкцію будівлі не втручалися.

Одне з рішень робочої групи – переобладнати підвал на лекторій. Головна ідея проекту: не змінювати функціональність місця, призначеного для народження важливих для здоров’я рішень. Проект виконувало бюро architecten de vylder vinck taillieu впродовж року.

Фото: Filip Dujardin

Фото: Filip Dujardin

Фото: Filip Dujardin

Площа Скандеберга

Проект площі Скандеберга, названої на честь національного героя Албанії у столиці Тиранії. Проектувальники реогранізували публічний простір часів комунізму: поєднали старі публічні простори з новими, а також із садами. Зелена зона працює як «вітальня» і символізує перехід від перевантаженого міста до вільної площі. Проект коштував 13 мільйонів євро і реалізовувався вісім років. Авторів проекту четверо – бюро 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed та iRI.

Фото: Filip Dujardin

Фото: Filip Dujardin

Фото: Filip Dujardin

Премія на честь німецького архітектора-модерніста Людвіга Міс ван дер Рое була заснована в 2001 році однойменним фондом та Європейською комісією. Її присуджують раз на два роки за проекти, втілені в цей період. Метою премії є досягнення розуміння трансформацій і формування європейського середовища, відзначення інновацій в галузі архітектури (як концептуальних, так і будівельних), і привернення уваги до важливих вкладів у розвиток нових ідей.

Після оголошення номінантів журі конкурсу відбирає шортліст з сорока проектів, а потім п’ятьох фіналістів. На цьогорічну премію номінували, зокрема, Театр на Подолі та Pechersk School International.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button