Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: SLA

Днями у столиці Данії Копенгагені відкрили для відвідувачів штучну лижну трасу на даху заводу Amager Resource Center, що переробляє сміття в енергію, повідомляє The Guardian.

Попередній проект розробили у 2011 році архітектори Bjarke Ingels Group, а частину, що стосується ландшафтного дизайну, доробило данське бюро SLA. Будівництво заводу завершили восени 2018 року.

Фото: Aldo Amoretti

BIG планували, що труба заводу випускатиме кільце диму щоразу, як вироблятиме тонну CO2. Це кільце мало нагадувати жителям Копенгагена про вуглецевий слід, який вони лишають.

Щоб реалізувати проект такої труби, архітектори запустили кампанію на Kickstarter. Але втілити задум не вдалося – частково через прикру історію з одним із дизайнерів конструкції – сумнозвісним Петером Мадсеном, якого торік засудили до пожиттєвого ув’язнення за вбивство журналістки Кім Валль на підводному човні.

[vimeo]107682946[/vimeo]

Така рекреаційна принада, як лижна траса, задовольнила місцевих жителів, що живуть у безпосередній близькості до сміттєпереробного заводу. Лише у 150 метрах від об’єкту розташовано великий житловий комплекс.

500-метрова лижна траса – частина комплексного публічного простору. Тут також є стіна для скелелазання, доріжки для бігу, майданчик для фітнесу тощо. Архітектори висадили також певні види дерев, які захищають від вітру на висоті 88 метрів і збалансовують мікроклімат: деякі поверхні заводу розігріваються до 60 градусів Цельсія.

Реалізувати ідею рекреаційного простору на сміттєпереробному заводі не вдалося, якби весь проект не був цілком безпечним і чистим. Зокрема, дим, що виходить із труби, повністю нетоксичний.

Покриття лижної траси зроблено з переробленого сміття.

Ландшафт даху розробили таким чином, аби приваблювати птахів, бджіл та метеликів. Розраховують, що на сміттєпереробному заводі з часом утвориться власна біосфера, яка розповсюдиться на навколишні промислові зони.

Фото: TV2 lorry

Читайте також: У Стокгольмі за проектом бюро BIG Architects звели дерев’яне житло у вигляді пагорба

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button