Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/laskastore

Благодійний магазин «Ласка» запустив на «Спільнокошті» кампанію зі збору грошей на створення станції сортування текстилю.

Сортувальна станція, вважають ініціатори проекту, стане внеском у роз’язання глобальної проблеми перевиробництва одягу. З 2000 до 2014 року у світі стали виробляти вдвічі більше одягу. В середньому кожен купує на 60% більше предметів одягу щороку. В Україні цьому сприяє поява гігантів масс-маркету та секонд-хендів.

Це призводить до більшого використання природних ресурсів, а також до більшої експлуатації робітників у країнах третього світу. Зокрема, 2017 року вийшло дослідження про умови праці на українських фабриках.

Масштаби ілюструє спроба «Ласки» встановити контейнери одягу у двох гіпермаркетах «Ашан» у 2015 році. Контейнери місткістю 500 кг наповнювалися за два-три дні. Їх прибрали, бо не могли впоратися з таким обсягом. За рік у «Ласку» надходить близько 84 тонн речей від 20 тисяч людей.

Наразі в Україні немає сортувальних станцій одягу, а переробити можна лише текстиль, який містить мінімум 80% натуральних тканин.

В разі будівництва першої сортувальної станції одяг прийматимуть безпосередньо на ній, в магазинах «Ласка», у контейнерах по місту, яких до кінця року планують встановити щонайменше сім, а також у контейнерах в офісах.

Одяг сортуватимуть за призначенням:

  • продаж в магазинах;
  • передача в благодійні фонди;
  • на виробництво мінвати(утеплювачів);
  • upcycling (виробництво килимків, сумок тощо)

Вартість проекту оцінили у 1,5 мільйона гривень, зокрема 286 тисяч гривень збирають зараз на «Спільнокошті». За перший рік станцію хочуть зробити самоокупною.

Нагадаємо, на XXXII Олімпійських іграх у Токіо медалі буде зроблено з золота, срібла і бронзи, які видобули з використаних гаджетів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button