Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: Chicago Housing Authority, Chicago Public Library

«Ми будуємо для районів, де взагалі відсутні нові будівлі, де бракує бібліотек та громадського простору. Ми вважаємо такий підхід інноваційним та вартим уваги», – пояснює Юджин Джонс, генеральний директор Чиказького управління житлового будівництва.

Міська бібліотека Чикаго та Чиказька житлова адміністрація вирішили поєднати бібліотечний простір з муніципальним житлом в одному комплексі. В результаті, як пише Smartcities Dive, зведено три будівлі, ще одна має відкритися найближчими тижнями. У двох з них зарезервовано житло для людей літнього віку.

В The Christian Science Monitor пояснюють, що подібні рішення для міста, орієнтовані на задоволення однакових потреб у різних груп населення, можуть вирішувати класові й расові проблеми.

Ідея будівлі змішаного призначення має й економічний зиск: це дешевше за будівництво й утримання розрізнених просторів. Спільні приміщення не мають надлишкового метражу, вимагають менше службової інфраструктури на кшталт окремих холів, ліфтів, технічних приміщень, офісів, конференц-залів та парковок. Зменшується також кліматичний відбиток від діяльності в будівлі.

Зображення: Chicago Housing Authority, Chicago Public Library

Але пріоритетною залишається не економічна, а соціальна вигода. Проекти Чиказької бібліотеки та адміністрації рекламуються як простори для об’єдання громадян і спільнот.

«Треба пам’ятати, що 20 років тому державне житло передбачало будівництво об’єктів на власний розсуд. Не йшлося про користування додатковими ресурсами, а мешканці муніципальних жител не хотіли гуляти околицями. Наша позиція в тому, щоб більше не будувати бункери», – пояснює Юджин Джонс.

Громаду включили до затвердження дизайну приміщення, однак спочатку частина мешканців ставилася до інноваційного комплексу скептично. У Чикаго провели архітектурний конкурс, на який подалися 32 проекти, а містяни проголосуванням обрали три найкращі. Ключовими характеристиками проектних заявок були сталість, якість та відповідність контексту. Конкурс допоміг зруйнувати міф про те, що муніципальне житло не може естетично доповнювати околиці.

Наводять також ряд переваг таких комплексів для безпеки містян: мешканці населення можуть вільно переміщуватися на короткі відстані. Онуки, пояснює Джонс, можуть навідувати бабусь і дідусів, заодно відвідуючи бібліотеку.

Зображення: Chicago Housing Authority, Chicago Public Library

Щоб влітили такий проект, Чиказькій бібліотеці і Адміністрації довелося разом працювати над отриманням фінансування – цю співпрацю наводять, як приклад безпрецедентно результативної взаємодії вкрай різних міських структур.

Бібліотека не мала вільного капіталу і навіть своєї власності, натомість орендувала приміщення в згорілому торговельному центрі. В свою чергу Чиказька житлова адміністрація зуміла отримати доступ до федерального фінансування – через Департамент житлового будівництва та містобудування США. Бібліотека та адміністрація й раніше тиснули на цей орган – для реалізації своїх учасницьких проектів.

У планах – спроектувати житло поруч з транспортною розв’язкою для спрощення мобільності. Бібліотека також збирається втілити ще один комплекс спільного розміщення в Президентському центрі Обами, відкриття якого заплановано на 2021 рік.

Керівники Адмітністрації та Бібліотеки пропонують керуватися їхніми ідеями для розбудови подібних просторів у містах по всьому світу. Але вони зазначають, що спершу треба враховувати потреби громад.

Читайте також нашу статтю про те, чому ми потребуємо міста, доступного для всіх

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button