Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: «Політична критика»

З Інституту біології Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка звільнили викладача Петра Романенка, який впродовж кількох років домагався студенток під час літньої практики. Про це повідомила студентка другого курсу Факультету біології КНУ Клементина Квіндт, яка також була серед потерпілих.

Взимку 2019 року на сайті «Нігіліст» вийшла публікація Клементини, у якій розповідалося про регулярні домагання з боку Романенка до студенток під час літньої практики в Канівському природному заповіднику. Серед потерпілих були неповнолітні. Повідомлялося, що Романенко, зокрема, мав ключі від кімнати дівчат, вривався до них, іноді також п’яним, натякав на збудження, а студенту, що зробив зауваження такій поведінці, викладач погрожував виключенням з університету. В публікації Клементина зазначала:

«Моя канівська практика була повністю зіпсована страхом. Ніхто не має почуватися так само. Університети мають бути безпечними та вільними від сексуальних домагань. Ніколи не мовчіть, коли бачите насильство. Замість звинувачення жертви публічно засуджуйте мерзотника, який до неї лізе».

При цьому розгляд конфлікту на тематичному засіданні Студпарламенту КНУ усіляко намагалися обмежити його керівники: «небажаних» журналістів спробували не пускати, Клементині не давали слова і оголосили про «зрив» засідання, щойно студентка попросила повернутися до теми домагань. Клементина під час виступу повідомляла, що не боїться погроз та виключення з університету, бо вони і так вже лунали у її бік.

До публікації студентки Романенко вже був відсторонений від викладання в Каневі. Проте в січні студенти почали наполягати на звільненні викладача з університету, а тема набула розголосу в ЗМІ.

Зазначимо, за кілька днів після публікації студентки у Києво-Могилянській Академії було прийнято рішення про боротьбу з сексуальним домаганням. Студенти і працівники відтоді можуть подавати офіційні скарги до Комітету з попередження і боротьби з сексуальними домаганнями. Однією з ініціаторок виступила Тамара Марценюк – фахівчиня з гендерних студій та авторка книги «Чому не слід боятися фемінізму».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button