Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Учасниці Маршу жінок фотографуються на фоні банера ультраправих. Фото: Nastya Melnychenko

Кількасот людей взяло участь у Марші жінок 8 березня, присвяченому боротьбі за жіночі права. Учасники зібралися біля пам’ятника княгині Ользі й рушили до Поштової площі.

https://www.instagram.com/p/BuvwPoul7PC/

На Михайлівській площі також зібралося кількадесят супротивників фемінізму, зокрема представники консервативних організацій «Сестринство святої Ольги», «Традиція і Порядок». Учасники тримали плакати «Бог! Батьківщина! Патріархат!», «Феміністки вбивають ненароджених українців» та інші.

Учасниці контракції відмовилися давати коментарі журналістці Громадського, порадивши спитати організаторів. Очільниця «Сестринства святої Ольги» Олександра Скляр розповіла: «Патріархат для мене – це мій батько, наречений і мої майбутні сини, які мене захищатимуть. Це захист, піклування і жіноче щастя».

Контракція консерваторів. Скріншот зі стріму Громадського

Натомість учасниці й учасники феміністичного маршу тримали плакати з закликами проти насилля, за рівну репрезентацію жінок у владі, за прийняття Стамбульської конвенції, за регулювання сфери проституції (наприклад, за впровадження шведської моделі, яка передбачає декриміналізацію секс-робітниць і одночасну криміналізацію клієнтів).

Фото: Anna Dovgopol

Вони скандували: «Жінка – це людина, а не матка і вагіна», «Свобода, рівність, глобальна солідарність», «Квіти – клумбам, права – жінкам». Анархоколона виголошувала: «Ні фашизму! ні капіталізму!» та «Капіталізм руйнує місто».

Фото: Nastya Melnychenko

Марш жінок охороняли численні загони правоохоронців, Нацгвардії, поліції діалогу тощо. Опоненти феміністичної ходи здійснили кілька спроб прорватися крізь поліцейські кордони та розпилити газ. Один з нападників тримав плакат «Фемінізм вбиває». За попередніми даними, затримано двох осіб.

Фото: Lyubzja Knorozok

«Полізли в драку, порвали два банери. Їм казали: стійте спокійно, бо затримаємо. Вони бикували, їх затримали», – переказує діалог між поліцейськими Євген Лешан.

Фото: Євген Лешан

Торік під час Маршу жінок 8 березня ультраправі напали на організаторку Олену Шевченко. Проти неї потім відкрили справу через плакат Дани Рваної. На плакаті було зображено жінку та символи її пригнічення, зокрема чоловіча рука встромляла у стегно видозмінений тризуб – символ «Національних дружин».

Цього року Дана Рвана намалювала другий плакат у тій же стилістиці.

Фото: Євген Лешан

Увечері о 18:00 відбудеться феміністична вечірка Spring Fem Party.

До свята багато чиновників та держінституцій опублікували привітання «з днем весни і краси». Між ними вирізнилася очільниця Мінохорони здоров’я Уляна Супрун, яка закликала не вітати її з 8 березня.

«Дарування букетів та цукерок або ж підкреслене виявлення особливої уваги та турботи 8-го березня з цим не допомагає. Бо це лише відкидає назад всі успіхи, які довелося досягти під час багаторічної боротьби за гендерну рівність», – пояснила Супрун.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button