Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Unsplash

Кабінет міністрів України затвердив Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Як пояснюють на сайті МОЗ, відтепер в Україні мають раціоналізувати використання антибіотиків у (вет)медицині і харчовій промисловості.

Відпуск антибіотиків відтепер узгоджено зі стандартами ЄС. Сам план розроблено МОЗ та Центром громадського здоров’я.

У МОЗ пояснили, чому виникла потреба реформи:

«Антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне і необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний “імунітет”: вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Внаслідок цього вже сьогодні гинуть люди у всьому світі. Ця проблема уже визнана однією із загроз людству».

Уточнюють, що в ЄС щороку від неправильного самолікування антибіотиками помирають 25 тисяч пацієнтів. Також шкодить здоров’ю використання антибіотиків у тваринництві. Антибіотики не лікують інфекції, спричинені вірусами, натомість допомагають при вторинній бактеріальній інфекції.

Зміни:

– антибіотики відпускатимуть лише за рецептом лікаря;
– також обмежать їхнє використання у тваринництві, птахівництві та рослинництві;
– медики та ветеринари отримають нові, стандартизовані інструкції щодо використання антибіотиків;
– Україна долучиться до загальноєвропейської мережі епідеміологічного нагляду стійкості до антибіотиків. Це передбачає впровадження інфекційного контролю в медзакладах та перевірку навчання кадрів;
– впровадять моніторинг стійкості ВІЛ-інфекції/СНІД до антибіотиків;
– відповідна лабораторна діагностика також буде узгоджена зі стандартами ЄС;
– українські науковці проводитимуть резистентні дослідження разом з європейськими.

Зазначені дії мають, зокрема, покращити якість профілактики та лікування інфекційних хвороб, а також знизити смертність внаслідок мікробних інфекцій.

Нагадаємо, в січні МОЗ запропонувало заборонити тестування косметики на тваринах.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button