Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ан-225 «Мрія». Фото: Wikipedia

Усі українські художники і художниці можуть взять участь у проекті, який Україна презентує на 58-й Міжнародній виставці мистецтв у Венеції, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

Україну на Венеційській бієнале презентує проект «Падаюча тінь “Мрії” на сади Джардіні» під кураторством Відкритої групи.

Акція полягатиме у польоті літака «Мрія» – найбільшого вантажного літака в світі, спроектованого в Україні – над Венеційськими садами (Giardini Veneziani). Це має статися дев’ятого травня.

Літак на кілька секунд кине тінь на сади, в яких розташовано національні павільйони багатьох країн-учасників виставки. Потім зробить коло і повернеться в Україну.

Всередині літака буде HDD диск з інформацією про усіх нинішніх художниць та художників України або художні колективи, які погодились взяти участь у проекті.

«Ми звертаємося до усіх українських художників, художниць та художніх груп із пропозицією стати частиною проекту в національному павільйоні України. Незважаючи на техніку, ідеї, освіту і вік, запрошуємо заповнити анкету і кинути тінь “Мрії” на сади Джардіні», – закликають куратори.

Для участі у списку достатньо заповнити анкету на сторінці www.ukrainian-pavilion.org. Заявки приймають до 10 квітня.

За результатами збору всіх даних буде створено архів, який у формі книги-довідника стане основою каталогу національного павільйону.

«Наш проект присвячено переосмисленню поняття міфу, його значення та впливу на українське сучасне мистецтво», – пояснює Відкрита група.

Проект полягатиме не лише в самому польоті «Мрії», а й у створенні міфу довкола цієї події. В українському павільйоні протягом шести місяців триватиме перформанс – польот переповідатимуть із вуст в уста.

Конкурс проектів, які презентуватимуть Україну на цьогорічній бієнале супроводжувався скандалом. Після оголошення переможцем проекту Відкритої групи, художник Арсен Савадов, проект якого посів друге місце, зібрав прес-конференцію, на якій назвав конкурентів «малолітками» та пообіцяв подзвонити Петру Порошенку.

Його проект «Голоса любові» – відео з записом перформансу, який реконструює концерт Мерілін Монро перед військовими в Кореї в 1954 році. Замість американських і корейських солдат – тисяча українських військовослужбовців, а роль Монро зіграла оперна вдова екс-депутата Держдуми Росії Марія Максакова. Зйомки проводили на передовій на сході України.

За деякий час група представників арт-середовища, серед яких Олександр Ройтбурд і Олег Тістол, – що в 1990-х входили до того ж напрямку українського трансавангарду, що й Савадов, – написали листа до Мінкульту з вимогою скасувати результати конкурсу. Підґрунтям, на їхню думку, була складність реалізації проекту.

Водночас під Мінкульт прийшли «стурбовані громадяни», щоб висловити протест проти перформансу «Падаюча тінь “Мрії” на сади Джардіні» на Венеційській бієнале.

Протест «стурбованих громадян» проти проекту України на Венеційській бієнале. Фото: narodna-pravda.ua

«Я не дуже розумію, чому ми ставимо під сумнів показ проекту у Венеції. “Падаюча тінь “Мрії” на сади Джардіні” в реалізації не складніша за інші проекти… Якщо говорити про вартість всіх поданих на конкурс проектів, то “Падаюча тінь…” виявився одним із найменш дорогих (6,5 млн грн – ред.)», – розповіла theБабель заступниця міністра культури Світлана Фоменко.

За її словами, наразі Італія погодила польот «Мрії» на висоті дві тисячі метрів.

Бієнале триватиме з 11 травня до 24 листопада 2019 року. Цього року Україна вперше отримала можливість розмістити свій павільйон в Арсеналі, головному майданчику виставки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button