Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Полігон восени 2018 року, перед початком реконструкції. Фото: КМДА

Дві третини першої черги найбільшого сміттєзвалища Києва та України – полігону №5 у Підгірцях – наразі вкрито нетоксичним суглинком, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Ще кілька років тому токсичний фільтрат на полігоні не перероблявся. Зараз, завдяки німецькому обладнанню Rochem, щодоби буде перероблятись 550 кубометрів», – пише він.

У КМДА планують провести рекультивацію полігону в Підгірцях і в результаті перетворити його на безпечну територію, вкриту газоном.

У вересні 2018 року було розпочато реконструкцію сміттєзвалища, яка передує процесу рекультивації. План передбачає укріплення дамб, укриття інертним ґрунтом першої карти полігону (загалом їх дві) та поетапне припинення складування на ній сміття.

Тендер на реконструкцію полігону виграла будівельна компанія «Адамант». Загальна вартість робіт становитиме понад 326 мільйонів гривень.

В разі закриття першої карти полігону, відходи або складатимуться на другій карті, або перероблятимуться на нових сміттепереробних заводах, якщо такі побудують.

Жителі найближчих до полігону сіл, Підгірці і Креничі, вимагають закриття звалища через сморід і отруйні стоки.

Полігон у Підгірцях адекватно виконував свої функції за радянських часів, коли майже 90% сміття складали органічні відходи, а пластикові упаковки не використовували. Звалище являло собою велику компостну яму. Наразі щонайменше половина сміття – пластикові упаковки.

Нагадаємо, місяць тому Кабінет міністрів затвердив Національний план управління відходами до 2030 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button