Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Google Doodle  

Один із останніх Google Doodle було присвячено японському винахіднику Сейіті Міяке та його найвідомішому винаходу – тактильній плитці.

Плиткою яскраво-жовтого кольору облаштовують краї платформ метрополітену, пішоходні переходи на вулицях, початок і кінець сходів тощо.

На винахід Міякі надихнув один із друзів, який втрачав зір. Винахідник створив перші зразки на власні кошти.

Сейіті Міяке. Фото: Wikipedia

Плитка мала назву тендзі – як японський аналог шрифта Брайля. Плитка є двох типів: круглі виступи попереджають про наближення до небезпеки, а подовжні вказують напрямки руху.

Вперше тендзі-плитку було встановлено 18 березня 1967 року біля школи для незрячих у японському місті Окаяма.

Наприкінці 1970-х тактильна плитка вже була майже на всіх залізничних платформах в Японії, а потім розповсюдилася іншими містами світу.

Тактильна плитка на інклюзивному дитячому майданчику в Дніпрі. Фото: Andrew Havand / medium.com/@havand

В деяких містах вона лишається яскраво-жовтою, в деяких її роблять у стриманіших кольорах.

Також інші різновиди рельєфної плитки почали використовувати для позначення різних зон, наприклад, перехрещення велодоріжки та пішохідної доріжки.

Тактильна плитка, що вказує напрямок руху, потрібна не лише для незрячих, вона полегшує орієнтацію на вулиці для всіх жителів міста.

Тактильна плитка на вулиці у В’єтнамі. Фото: inverse.com

Google Doodle 18 березня, присвячений першому встановленню винаходу Міяке, не відображався в Україні. Його показували на головній сторінці пошуку в Японії, Австралії, Північній Америці та деяких країнах Європи.

Як не треба робити: тактильна плитка в Москві, з якої робочі навмання виклали візерунок

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button