Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Iwan Baan, Danica O. Kus

28 березня у Досі відкрився Національний музей Катара NMoQ, спроектований французьким архітектором, лауреатом Прітцкерівської премії Жаном Нувелем, повідомляє AdMagazine. Серед гостей офіційного відкриття були Джоні Депп і Вікторія Бекхем.

Фото: Iwan Baan, Danica O. Kus

У центрі комплексу відновлена історична пам’ятка – палац катарського шейха. Навколо Нувель звів складну споруду, яка наслідує форму «троянди пустелі» – скупчень кристалів гіпсу, що утворюються в пустелях і нагадують квіти.

Ліворуч – «троянда пустелі», праворуч – музей. Фото: Wikipedia, Iwan Baan, Danica O. Kus

Величезні диски різного діаметру слугують одночасно опорами і виразними елементами дизайну. Вони затіняють простір між галереями й утворюють внутрішній двір, в якому проводитимуть заходи.

Фото: Iwan Baan, Danica O. Kus

Музей NMoQ також включає 11 галерей з експозиціями природи країни, археологічних знахідок і катарського мистецтва.

Концепція музею передбачає перетворення глядача на учасника. Для цього тут облаштовано аудиторію на 220 місць, дослідницький центр, лабораторії, крамниці, офіси, кафе і ресторан.

Фото: Iwan Baan, Danica O. Kus

NMoQ став першим музеєм, який отримав сертифікат LEED для енергоефективних і екологічно чистих будівель.

Фото: Iwan Baan, Danica O. Kus

Новий музей – одна з перших споруд, яку бачитимуть люди, що в’їжджають у Доху з аеропорту.

Нагадаємо, торік у Досі відкрили монументальну скульптурну композицію Демієна Херста, що зображає 14 етапів розвитку ембріона в матці. Катарські ЗМІ писали, що це перша скульптура оголеного тіла на Близькому Сході.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button