Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Починаючи з 2001 року з Києва виїхало понад 500 тисяч осіб. У 2018 році за офіційними даними столицю покинуло 40 тис. мешканців, а про еміграцію задумується 35% киян. Якщо раніше їхали переважно представники робочих професій, то нова хвиля еміграції забирає науковців, IT-фахівців та підприємців.

«Хмарочос» дізнавався, чому Київ щороку втрачає 30 тисяч мешканців і як живуть кияни за кордоном.


Скільки киян працює за кордоном

З 1991 року експерти відмічають зростання темпів еміграції з України, в тому числі й з Києва. Але точно встановити, скільки всього українців перебуває за кордоном, дуже складно, відмічає заступниця ГО «Європа без бар’єрів» Катерина Кульчицька. Дані варіюються від 0,7 до 6,8 мільйонів осіб.

За даними Держстату, в 2017 році за кордоном знаходяться 1,3 мільйони українців.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) називає іншу цифру – 2-3 мільйони, за даними експертної оцінки економістки Ганни Вахітової за кордоном перебуває 2,5 млн.

Втім Кульчицька закликає обережно використовувати такі дані, адже державна статистика охоплює лише тих, хто виїжджає на короткий термін, і мігрантів, які мають родину в Україні. Водночас ті, хто виїхав разом з родиною або не має сім’ї, у вибірку не потрапляють.

Держстат проводить дослідження трудової міграції по регіонах – Північ, Захід, Центр, Схід та Південь. Київ при цьому не виділяють в окремий регіон, а рахують його разом з Чернігівською, Київською та Житомирською та Сумською областями (регіон Північ). Згідно з останніми даними, у 2017 році за кордоном перебували 78 тисяч мешканців Півночі (6% загальної кількості мігрантів). За даними попередніх досліджень, у 2012 році, Київ віднесли до регіонів з дуже низьким рівнем трудової еміграції. Однак, як зазначають у Держстаті, ці цифри є ненадійними – похибка складає 25%.

«Даних по окремих регіонах у контексті трудової міграції ще менше, ніж по країні в цілому. По Києву особливо складно, бо тут в принципі великий рух населення. Єдине, можна сказати, що Київ сам є точкою призначення для внутрішньої трудової міграції, і має найвищу в країні середню заробітну плату», – відмічає аналітик ГО «Європа без бар’єрів» Павло Кравчук.

Останні п’ять років експерти відмічають зростання трудової міграції і зі столиці, особливо в напрямку Польщі та інших країн Європейського Союзу. Спеціалісти навіть заговорили про «п’яту хвилю» міграції з України (попередні чотири – остання чверть ХІХ століття, 1920-роки, 1940-50-ті роки та 1990-ті). Цим терміном позначають «молодих впевнених космополітів», висококваліфікованих спеціалістів, які шукають не стільки заробітку, скільки самореалізації.

На думку фахівчині з питань міграції Мирослави Керик, причинами цього є зменшення кількості можливостей виїзду в Росію, погіршення економічної ситуації у 2014-2015 роках, всюдисуща реклама агентств по працевлаштуванню.

Як свідчать дані опитувань соціологічної групи «Рейтинг», у 2018 році про виїзд за кордон задумувались 35% киян. Традиційно вищий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді та осіб середнього віку (51% та 37% відповідно), а також серед тих, хто має середні або високі доходи (40% та 46%).

За даними Держстату у 2018 році з Києва виїхало 40 тисяч осіб. Це на 5 тисяч більше, ніж в 2012 році. Тоді столицю покинули 35 тисяч.

Всього за даними Держстату починаючи з 2001 року в Києві знялись з реєстрації і виїхали понад 500 тисяч мешканців. Здавалось би, – це п’ята частина офіційно зареєстрованої кількості жителів, однак ці дані мають й інший аспект. Згідно з ними, сальдо міграції у Києві завжди було позитивне – якщо у 2018 році виїхало 40 тисяч киян, то приїхало в столицю з інших регіонів та з-за кордону 55 тисяч осіб. Тобто населення Києва постійно росте через міграцію, але меншими темпами, оскільки багато людей виїжджає за кордон або в інші регіони. Але ці дані включають лише тих, хто знявся з місця реєстрації і не включають тих мешканців столиці, що зберігають за собою реєстрацію.

«Київ є проміжним етапом для міграції за кордон висококваліфікованих спеціалістів, науковців-природничників, які тут отримують освіту і базовий досвід роботи, після чого продовжують наукову діяльність в університетах і лабораторіях ЄС», – відмічає Павло Кравчук.


Хто працює за кордоном

У 2012 році за даними Держстату, серед українських емігрантів переважали чоловіки (775 тис. осіб), жінок було майже у два рази менше – 405 тисяч. У 2017 році цей розрив збільшився – кількість жінок серед мігрантів складала 385 тис. осіб, а чоловіків було майже в три рази більше – понад 900 тисяч.

При цьому 25% емігрантів з північного регіону, куди входить Київ, мали вищу освіту. Найбільше емігрантів з вищою освітою з Півдня – 39%.

За статусом зайнятості, 78,5% (62 тис. осіб) емігрантів працювали на підприємствах, 14,5% (дев’ять тисяч осіб) – у приватних домогосподарствах. Ще 6,8% (п’ять тисяч осіб) мали власний бізнес.

Більшість мігрантів виїжджали переважно на роботу в Білорусь, Польщу, Португалію, Ізраїль.

У 2012 році напрямки міграції були іншими – більшість жителів північного регіону обирали для переїзду Португалію, Росію та Польщу.

Слід визначити, що з’ясувати, в які країни переважно емігрували кияни дуже складно, оскільки дані беруться за весь регіон. Але помітна тенденція, що все менше людей виїжджає на роботу у Росію.


Прагнення до змін. Досвід в Польщі

Більшість експертів сходяться на думці, що причини міграції мешканців столиці мають здебільшого економічний характер. Проте українці, що працюють за кордоном, називають й інші причини. Наприклад, прагнення до змін та самореалізації.

Саме це спонукало киянку Надію Якимчук у 2015 році переїхати з Києва до Польщі.

«На той момент хотіла щось змінити у своєму житті, адже розуміла, що зайшла в глухий кут з роботою, хобі, стосунками. Для цього мені було потрібно вийти з зони комфорту. Через це вирішила поїхати на навчання в Польщу. Та й моя родина хотіла, щоб я отримала європейську освіту», – згадує Надія.

Для навчання дівчина обрала Вищу Школу імені Павла Влодковіца в Плоцьку, що в центральній Польщі. «До цього я взагалі нічого не чула про це місто. Вийшло так, що фірма, яка шукала для мене виш, співпрацювала з Вищою Школою в Плоцьку. Тому я вирішила піти на фізкультурний факультет на спеціальність «танець і ритміка», оскільки до цього багато займалась танцями», – пояснює вона.

Після навчання, дівчина вирішила залишитись в Польщі. Спершу думала переїхати до Варшави, але обрала Плоцьк. На пошуки роботи Надія витратила два місяці.

«Я живу в центральній Польщі постійно. Працюю спеціалістом з адміністративних справ на заводі. Мене нещодавно підвищили – до цього працювала офіс-менеджером», -– розповідає Надія.

Крім роботи, вона співає і танцює в ансамблі польського народного танцю і співу «Вісла». Повертатись назад до Києва поки не планує, однак зізнається, що дуже сумує за столицею.


По науку за кордон: досвід Юлії Хоменко

Хімік-технолог Юлія Хоменко переїхала з Києва до Італії у 2013 році. «Рішення про переїзд в іншу країну мало багато підстав. Коли я працювала над магістерською роботою, бачила багатьох людей, які виїхали і працювали за кордоном. Я кілька років працювала програмістом у Києві, але відчувала, що це не те, що мені потрібно», – згадує Юлія.

2012 рік вона присвятила пошуку грантів на навчання. Після декількох подорожей в Італію, Юлія зрозуміла, що їй сподобалася ця країна. «У лютому тут було сонце. Сонячна погода робить мене щасливою. Лише 19 грудня мені відповіли «Так» з Фонду Едмунда Маха. Коли я вже геть зневірилась», – пояснює науковиця.

Переїзд був легким. «За два роки вивчила італійську на рівні можливості прочитати “1984” Орвелла італійською, бо англійською було складніше. Часто мене порівнюють з південними італійцями за темпераментом і звичками. Я це розглядаю як комплімент», – розповідає Юлія.

Зараз Юлія працює технологом в науковій установі, що займається питаннями сільського господарства та довкілля в провінції Трентіно. Повертатись до Києва не збирається.

«Коли мене питають про батьківщину, то я люблю відповідати, що я – равлик. Мій дім завжди зі мною, бо це мої спогади, прожиті мною. Якщо пірнути в історію, то я і не змінила країну. Частина України та Трентіно належали до Австро-Угорської імперії», – пояснює науковиця.


З журналістів у піарники

Киянка Ірина Савчук переїхала до Ізраїля в серпні 2018 року. До цього вона багато років працювала журналістом у Києві, й декілька років жила у Європі.

«Коли мене питають, чому переїхала, це більше особисті та культурні причини. Основний мотив  переїзду – мій чоловік, але я була настільки в захваті від Ізраїля, менталітету, культури, що інакше бути просто не могло. Чомусь у мене в  Україні менше сил – чи то відгук радянської травми, чи погода, чи низький рівень щастя серед населення», – згадує жінка. При цьому Ірина відмічає, що в Києва у неї було все – власне житло, кар’єра та друзі.

«У Києві я багато років пропрацювала журналістом та редактором. Моя робота пов’язана з мовою, тому шансів на аналогічну роботу за кордоном майже не було. Це компенсувала вільна англійська. Завдяки цьому я знайшла роботу у сфері маркетингу та піару», – пояснює екс-киянка.

Повертатись до Києва Ірина не збирається. «У мене в Ізраїлі більше енергетичних ресурсів. При цьому я патріот України. У мене ставлення до неї, як до мами: люблю, завжди буду захищати, але з батьками краще жити окремо», – підсумовує вона.


Пошуки у Німеччині

Киянка Юлія Павлюк виїхала з України у вересні 2013 році, коли їй було 18 років. При цьому вона не мала наміру назавжди покинути країну.

«Я хотіла спробувати пожити в іншій культурі, випробувати себе в іншому середовищі та щось для себе зрозуміти. Це як американці після школи їдуть в Європу на рік, або як німці часто після школи займаються волонтерством десь в Африці. Проблема тільки в тому, що американці і німці потім повертаються, а українці – ні», – розповідає дівчина.

Оскільки в той момент головною ціллю Юлії була зміна середовища, сама країна важливої ролі для неї не мала. Німеччина виявилась найбільш раціональним рішенням.

«Я вступила в Вільний університет Берліна і закінчила його в вересні 2018 року. Зараз понад півроку працюю в аудиторській компанії технічним консультантом», – пояснює Юлія.

При цьому вона не виключає, що може повернутись до Києва. «Я хочу спробувати пожити ще й на інших континентах, а потім вже зрозуміти, де осісти. Після майже шести років в Німеччині, я зрозуміла, що активно люди мігрують через інших, від нездорового середовища, яке вони створюють», – пояснює Юлія.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button