Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Восьмий Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів (KISFF) розпочнеться 17 квітня. Цьогоріч фокусами фестивалю стали події 1989 року та життя у Сенегалі. Для глядачів підготували 31 підбірку фільмів, серед яких уже традиційні для фестивалю: «Анімаційне божевілля», «Out&Proud» та «Midnight sexy shorts».

Всі покази відбудуться у кінотеатрі «Київ». Квитки на покази вже можна придбати на сайті фестивалю або у касах кінотеатру. Варто звернути увагу, що частина програм демонструється мовою оригіналу з англійськими, проте без українських субтитрів.

«Хмарочос» підібрав десять вартих уваги стрічок та докази, що ви можете знайти для них час навіть у щільному графіку.


За 7 хвилин можна зробити омлет або
подивитися еротичну короткометражку про бравого капітана

Короткометражний анімаційний фільм «Велосипедисти» розповідає про життя маленького портового містечка. Двоє велосипедистів тут змагається за Головний приз перегонів та прихильність дами. Проте їхнім планам може завадити капітан величезного лайнера, що саме прибуває до міста.

У рамках фестивалю фільм покажуть двічі: у програмі «Midnight sexy shorts» та «Blast from the past: 30 років фестивалю «Крок». Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК» з’явився у Києві у 1989 році. На честь його 30-річчя до цієї підбірки увійшли лауреати головного призу фестивалю різних років.

Час: 20 квітня о 22.00 та 20 квітня о 15.00


9 хвилин можна чекати на останній потяг метро або
згадати свою першу дитячу симпатію

Український фільм «Де знаходиться лімфа?» – це історія сліпого 13-річного хлопчика, який закохався в героїню фільму Амелі. Він постійно думає про неї та надсилає листи, проте поки не отримав жодної відповіді. Стрічку покажуть у межах кіноконкурсу «Виклик». Він об’єднує історії звичайних людей, які змогли змінити життя та розкрити свій потенціал.

Час: 20 квітня о 18.30


За 10 хвилин можна переплисти Дніпро або
насолодитися колекцією костюмів із зображенням раків

На початку 2017 року Дональд Трамп перебирається до Білого дому. Водночас життя мешканців містечка Бро Брідж у Луїзіані йде за старим розпорядком: тут влаштовують міфічний театралізований Фестиваль раків. Фільм «Акадіана» увійшов до програми «The Revolution Will Not Be Televised», що дозволяє з максимальним ефектом присутності побачити життя темношкірих американців у часи «great again».

Час: 18 квітня о 19.40


15 хвилин можна простояти у черзі за перепічкою або
дізнатися більше про життя у Сенегалі

Кінопоказ «Далеке-близьке: сенегальський фокус 2016-2018» концентрується на буднях жителів цієї африканської країни. Чи настільки воно далеке від нашого. У центрі стрічки «Сміття» два герої: колектор Кадер, що загубив торбинку з грошима свого шефа, та Ґнілан, сміттярка, що намагається сортувати відходи. Вони випадково зустрічаються на величезному дакарському сміттєзвалищі.

Час: 21 квітня о 17.30


За 18 хвилин можна пройти Хрещатик від початку до кінця або
знайти відповідь на запитання «Що таке фемінність?»

JUCK — це танцювальна група, яка у 2013 здійснила прорив завдяки своєму відео, яке стало вірусним. Однойменний фільм завдяки поєднанню документального та ігрового показує, як завдяки кліпам колектив виходить за рамки усталених уявлень про те, як повинна виглядати та поводитися жінка. Програма FEM RIOT об’єднує стрічки, що висловлюють протест жінок, що намагаються відійти від стереотипного концепту жіночності.

Час: 17 квітня о 21.00


За 21 хвилину можна пробігти три кілометри або
переглянути фільм, який цього року здобув «Оскар»

Добірка «Фестивальні хіти» традиційно об’єднує фільми, що посіли перші місця на найпочесніших світових фестивалях. «Шкіра» – це драматична історія, у якій невинна посмішка темношкірого чоловіка до білого хлопчика провокує низку подій, сповнених ненавистю та жорстокістю. Врешті, герої стрічки стають жертвами того ж світу, що створили навколо себе.

Час: 21 квітня о 18.00


За 23 хвилини можна спробувати переконати коментаторів у Facebook або
згадати події 30-річної давнини

Події стрічки «Різдвяний подарунок» розгортаються у грудні 1989 року, через кілька днів після кривавих репресій Чаушеску у Тімішоарі. Драма розгортається, коли чоловік дізнається про лист Санті, відправлений його маленьким сином. Як зрозумів хлопчик, мрією батька було побачити диктатора мертвим.  

Одним із фокусів фестивалю стали події, що відбулися 30 років тому, але і досі впливають на наше життя. Кінопоказ «Коли твої сусіди будують демократію» — це п‘ять історій про «Осінь Народів» та її безпосередніх учасників, що ознаменували демонтування комуністичної системи.

Час: 20 квітня о 16.00


За 30 хвилин можна прийняти ванну або
згадати олімпійський марафон у Римі 1960 року

Ще один фестивальний хіт – стрічка «Свобода руху». Режисери згадують тріумф ефіопського бігуна Абебе Бікіла, що у 1960 році пробіг олімпійський марафон босоніж та здобув першу золоту медаль для африканського континенту. Разом з цією подією автори стрічки переосмислюють нові перегони за участю біженців та іммігрантів, що претендують на свободу пересування, на тлі раціоналістичної архітектури Риму.

Час: 17 квітня о 18.00


За 37 хвилин можна зробити фотосесію з магноліями у ботанічному саду або
дізнатися історію боротьби проти аеропорту на заході Франції

Один із фокусів фестивалю – нестандартні фільми на екологічну тематику. Вони об’єднані у програму Realizable ecotopias (дослівно – екологічні утопії, які можливо реалізувати). Стрічка «Усе об’єднується, коли все розвалюється: The ZAD» розповідає про створення найбільшої у Європі автономної території. Термін ZAD – zone to defend (англ. – зона для захисту) позначає фізичну блокаду певного проекту будівництва. На початку 2010-х років жителі французького міста Нант таким чином виступили проти будівництва нового аеропорту.

У 2012 французька влада спробувала виселити людей з цієї території, проте більш ніж 40 тисяч людей виступили проти. Сьогодні у ZAD постійно проживає близько 250 людей. Вони не лише окупували навколишні поля та ліси, але й почали створювати щось нове: самоорганізовані пекарні, барбершопи та бібліотеки.

Короткометражний фільм є частиною проекту «Усе об’єднується, коли все розвалюється» Олівера Ресслера, що відомий своїми роботами на межі мистецтва та громадського активізму. Цей проект покликаний розкрити тему боротьби проти економіки, залежної від викопного палива.

Час: 19 квітня о 17.40


За одну годину 40 хвилин можна повечеряти у ресторані або
дізнатися сотню нових історій

Традиційний для фестивалю короткометражок показ «100 фільмів за 100 хвилин» представляє калейдоскоп історій, кожна з яких триває близько хвилини. «Щойно ти відкрив цю вкладинку, хтось лайкнув твоє фото. А на кухні сирники. А надворі веселка. А треба запостити веселку. А Бійонсі підстриглася. А кіт у відео розкладає пасьянс. А дешеві квитки на квітень. А зробити біометричний. А песики в притулку. А рюкзаки на сейлі. А в айфоні Інстаграм. А в салоні манікюр. А яка корисна стаття», – саме так організатори фестивалю описують відчуття від такого насиченого сеансу.

Час: 18 квітня о 17.00

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button