Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23525 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: 3m2.kiev.ua

Популярними в Києві стають квартири площею більше 35 квадратних метрів, а попит на смарт-житло до 30 квадратних метрів спадає. Це «Ліга.Бізнес» повідомили у консалтинговій компанії Residential Development Solutions та в Ассоціації професійних керівників нерухомістю.

«Епоха смарт-квартир завершується. Люди не хочуть жити в квартирі з одним вікном», – пояснює виданню віце-президент Асоціації Анатолій Топал.

Після фінансової кризи п’ять років тому з’явився попит на дешевше житло площею до 20 квадратних метрів. За цей час смарт-квартири в Києві запропонували близько десяти ЖК, а з 2016 по 2018 рік середньомісячна кількість угод про купівлю такого житла зросла у п’ять разів – з 400 до 2000 договорів. Згідно з даними, які наводить видання, сплеск продажів припав на осінь-зиму 2018 року.

Однак в цілому, зазначають у Residential Development Solutions, інтересу до смарт-квартир майже немає. Опитані ріелтори наводять приклади: більше півроку продається квартира площею 23 квадратних метри з ремонтом за 29 тисяч доларів в ЖК «Будинок на Кузменській» на Сирці, а декілька квартир у ЖК «Комфорт Таун» з ремонтом та повним набором техніки за 35–37 тисяч доларів продаються вже рік.

В свою чергу, співвласник компанії «Архіматика», яка проектувала «Комфорт Таун», Дмитро Васильєв пояснює, що собівартість помешкання у ЖК зі смарт-квартирами вища на 10-15%. Забудовник, що має вмістити житлові комунікації в меншому просторі, витрачає більше на перегородки та інженерні підключення. Ціна за квадратний метр в звичайній квартирі з ремонтом становить 1200 доларів, а в смарт житлі – до 1800. В житлі звичайного планування є, зокрема, два вікна та повноцінна кухня.

«За ці гроші можна придбати повноцінну квартиру в передмісті або акційне житло у забудовника», – додає директорка Residential Development Solutions Ярослава Чапко.

В смарт-житлі зазвичай не можна прописатися та треба сплачувати комунальні послуги за тарифами для юридичних осіб, оскільки за державними нормами приміщення до 30 квадратних метрів не входять до житлового фонду. Найдешевший тариф за кіловат на годину від ПАТ «Київенерго» для власників квартир житлового фонду становить 0,9 гривні, а для юридичних осіб – 1,7 гривні. Забудова може вважатися житловим фондом, якщо отримає дозвіл від експертної ради Мінрегіон. У виданні зазначають, що це складна процедура.

Однак невелика квартира в центрі Києва може стати гарним рішенням для молодих містян, які не планують сім’ю і хочуть жити ближче до розважальної інфраструктури. Така практика популярна в Нью-Йорку, вважають експерти.

Нагадаємо, минулого року в Києві відкрили колівінг для IT-спеціалістів з квартирами площею 18 квадратних метрів.

Також нещодавно суд арештував ЖК зі смарт-квартирами «Совські Ставки». Це одна з 14 забудов Анатолія Войцеховського, що потрапили під арешт.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button