Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Близько 6000 киян минулого року стикнулися з квартирними крадіжками. «Хмарочос» дізнався, як треба діяти, щоб не збільшувати цю статистику.


Де крадуть найбільше

Минулого року злодії обікрали в столиці 5800 квартир. Це на 6% більше, ніж було у 2017 році. Тоді жертвами квартирних злодіїв стали 5500 киян. Всього майна з київських квартир винесли на майже 27 млн грн, а повернути вдалося лише 10 мільйонів. Головна причина – нерозуміння ризиків.

«У нас люди не звикли дбати про свою безпеку. Більшість думає, що з ними нічого не може трапитись. Це дуже небезпечно, адже жертвою крадіїв може стати кожен, особливо якщо здається, що у вас немає чого брати. Злодій візьме все, що невдало лежить – сумку, гаманець, iPad, прикраси. До того ж, після крадіжки вам скоріше всього доведеться міняти замки і двері», – пояснює спеціаліст у сфері безпеки, керівник компанії Asgard Security Дмитро Тесля.

За даними охоронної компанії «Шериф», мінімальні втрати від крадіжки у Києві складають 40 тис. грн. Найбільше крадуть не в центрі, а саме на околицях.

За даними поліції, у 2018 році лідерами за кількістю крадіжок були Дарницький, Солом’янський та Дніпровський райони. На ці три райони припадає 2319 усіх крадіжок у столиці. При цьому найменше крадуть у Подільському та Печерському районах – за рік тут було скоєно трохи менше 500 крадіжок. На думку заступника начальника Управління поліції охорони Віктора Веклича, такі цифри можна пояснити тим, що саме в цих районах встановлено найбільше сигналізацій.

За даними заступника начальника Управління технічної служби Департаменту поліції охорони Сергія Кіфрука, в Україні спостерігається позитивна динаміка щодо облаштування квартир сигналізаціями – середній приріст складає від 9% до 14% на рік.


Не економити на дверях

За даними Солом’янського райуправління поліції, майже 90% злодіїв потрапляють до помешкання, зламуючи двері, вікна і ворота. Лише невелика частина підбирає ключі. Тому в таких умовах дуже важливо подбати про надійні двері і замки.

«Одне без одного існувати не може. Якщо поставити дорогі замки на дешеві двері, то злодій просто виламає двері. Професійному злодієві за наявності необхідного інструменту та навичок для цього буде достатньо в середньому 13 секунд. Дешевий замок і слабкі двері часто провокують злодіїв – вони можуть зламати його для забавки, щоб подивитись, що за ними», –  пояснює майстер з ремонту дверей, власник компанії «Двері-Сервіс» Сергій Бартко.

Експерти відмічають, що мішенню злодіїв може стати кожен, тому важливо стати важкою мішенню. «У злодія кожна секунда на рахунку. У них є правило 10 хвилин – якщо не вдалось зламати двері за цей час, то швидше за все злодій відмовиться від свого наміру і піде обкрадати іншу квартиру», – розповідає Сергій Бартко.

Щоб захистити своє помешкання, він радить обирати двері з металопрокату товщиною від 3 мм. Крім того, з обох сторін ці двері мають бути оббиті металом – так злодію буде набагато важче потрапити у квартиру. Однак і такі двері стануть легкою здобиччю для злодіїв, якщо поставити погані замки.

«Я завжди раджу ставити клієнтам замки 3-4 рівня захисту, які вже давно на ринку і добре себе зарекомендували. За можливості – з бронепластинами», – пояснює Бартко.

Така система захисту обійдеться в середньому в 25-30 тис. грн, при цьому п’яту частину цієї суми доведеться віддати за замок.

Додатково Дмитро Тесля радить ставити ще два замки, що замикаються зсередини, щоб захиститись від злодіїв, які прийдуть вночі.


Решітки на вікнах

Усі експерти з питань безпеки радять ставити решітки на вікнах киян, квартири яких знаходять на 1-2 та на останньому поверхах. Також рекомендують ставити решітки власникам приватних будинків.

«Решітки можна поставити і на сьомому поверсі, якщо у вас зберігаються важливі цінності та документи, за якими можуть прийти. Однак, щоб не привертати зайвої уваги, решітки слід ставити не зовні квартири, а всередині», – вважає Дмитро Тесля.

При цьому Сергій Бартко рекомендує ставити ковані решітки, які приварюються під прямим кутом, адже таку решітку буде набагато складніше зняти за допомогою домкрата.

В середньому в Києві квадратний метр кованої решітки коштує від 900 грн. Щоб захистити від «домушників» 2-кімнатну квартиру на першому поверсі потрібно в середньому 4,5 кв. м решітки. Це обійдеться в 4050 грн.


Відеоспостереження

Дмитро Тесля для захисту житла від крадіїв радить встановлювати систему відеоспостереження. Вона дає дві важливі переваги:

– вам не потрібно дивитись у вічко, якщо крадії прийшли несподівано. Монітор покаже, хто прийшов і з якими намірами;

– сучасні системи відеоспостереження дають змогу моніторити, хто до вас приходив, навіть перебуваючи на роботі або на відпочинку. Система може спрацьовувати, коли хтось натискає на кнопку дзвінка або на датчики руху.

«Таким способом можна запобігти крадіжці ще на початковому етапі. Будь-який злочин має кілька головних етапів – вибір цілі, збір інформації про неї (спостереження, соціальні мережі), підготовка до злочину, сам злочин. Якщо ви помітили стеження за собою, то  в першу чергу треба попередити поліцію, потім – свою охоронну фірму і змінити деякі свої звички – час виходу на роботу, маршрути тощо», – пояснює Тесля.


Завести собаку

Експерти відмічають, що частину «домушників» може відлякати наявність в квартирі собаки. «Деякі сигнальні системи мають функцію імітувати собачий гавкіт. Це добре відлякує випадкових злодюжок – вони не хочуть зв’язуватись з тваринами. Якщо ж вас йдуть обкрадати цілеспрямовано, то такі злодії знають, що у вас є собака. В таких випадках тварину можуть отруїти перед пограбуванням. Тому, якщо щось трапилось з вашою собакою, це може означати, що вас збираються пограбувати», – пояснює Дмитро Тесля.


Дружити з сусідами

Якщо у ваше помешкання намагаються потрапити злодії, то їх можуть зупинити сусіди. Однак для цього потрібно мати з ними добросусідські стосунки. «В Києві поки не дуже поширена практика спілкування з сусідами. Щоб налагодити хороші стосунки, часто потрібно кілька років. Більшість людей поки не готова до цього і просто пройде мимо», – пояснює Дмитро Тесля.

Як відмічає засновник школи ОСББ Андрій Саук, одним зі способів знайомства мешканців будинку може бути створення ОСББ, адже завдяки їм люди спільно управляють власним майном, знайомляться на зборах і обговорюють в тому числі питання безпеки.

Лише організовані сусіди можуть навести лад і забезпечити безпеку у своєму дворі.

«А якщо немає ОСББ, то хто буде слідкувати за камерами, обслуговувати їх, переглядати відеозаписи для пошуку правопорушників», – відмічає Саук.


Пультова охорона

Існує два типи охоронної сигналізації:

– автономна (сповіщує безпосередньо власників квартири, можуть спрацьовувати додатково світло-звукові ефекти, щоб відлякати злодіїв);

– пультова (відправляє сигнал на пульт охоронної компанії).

«При цьому саме обладнання є одним і тим же, власник обирає, потрібна йому професійна охорона, чи не потрібна. Якщо ви обрали автономний варіант, то радимо підключити сирену як мінімум. Дехто налаштовує інформування сусідів на тривогу, щоб вони могли зреагувати», – пояснюють в компанії Ajax Systems, що займається виробництвом охоронного обладнання.

Обираючи між цими видами сигналізацій, експерти радять встановлювати саме пультову. «Якщо ви поставите автономну сигналізацію і вона попередить, що хтось проник у ваше помешкання, не факт, що ви встигнете добігти додому за 4 хв – саме скільки потрібно злодієві, щоб обчистити квартиру і взяти усе, що погано лежить. Однак рішення за власником житла», – пояснює Дмитро Тесля.

За даними Ajax Systems, на сьогодні в Києві під охороною знаходиться 7% квартир. Охороною житла займається поліція охорони та ціла низка приватних охоронних компаній.

«Між ними є одна суттєва різниця – поліція охорони має зброю і має право заарештувати злодія прямо на місці злочину, працівники приватних компаній мають певні обмеження, однак вони можуть мати перевагу в часі реагування», – пояснює Тесля.

При виборі охоронної компанії експерти радять звертати увагу на такі фактори:

– репутація компанії (скільки вона років на ринку, які є відгуки про діяльність компанії, особливо у соціальних мережах);

– протокол дій (за яких умов і коли приїжджає охорона);

– час реагування (за скільки часу приїжджає охорона. Бажаний час прибуття – 5-7 хв. Для відлякування можна встановити сирену, яка буде створювати злодієві додатковий психологічний тиск);

– кількість екіпажів у компанії (компанія, що працює в Києві, зазвичай повинна мати від 30 до 40 машин. Якщо екіпажів менше, то є ймовірність, що на один із викликів наряд запізниться).

Встановлення системи пультової охорони в середньому буде коштувати від 5,8 тис. грн. При цьому для мешканців квартир на першому, другому та на останньому поверхах необхідно буде встановити ще по додатковому датчику руху у кожну кімнату та на кухню. Один додатковий датчик в середньому коштує 1000 грн. Обслуговування системи безпеки коштуватиме в середньому від 280 гривень на місяць.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button