Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Менше місяця залишилось до 11 травня, коли спільнота американського фестивалю Burning Man в Україні проведе в Києві один зі своїх офіційних заходів Precompression: Housewarming. Вперше захід українських бьорнерів (так називають себе учасники спільноти) відбудеться в Палаці культури «Куренівка» на Подолі. Тут наразі тривають ремонтні роботи, долучитись до них може кожен.

«Хмарочос» дізнався, як виглядатиме новий «палац культури», хто може стати членом спільноти Burning Man і чому важливо бути толерантним.


Цілі створення Палацу культури

Спільнота американського фестивалю Burning Man в Україні існує майже два роки.

«У нас наймолодша бьорнерська спільнота у світі. Вона виникла після Burning Man 2017 року – коли ми вперше побували на фестивалі кемпом Kurenivka. Протягом 8 днів ми знайомили учасників Burning Man з українською культурою та традиціями», – розповідає очільник фестивалю в Україні Ярослав Корець.

За два роки з моменту заснування спільнота українських бьорнерів з невеликої групи волонтерів зросла до кількох сотень осіб. Заходи, які організовує команда, збирають, в середньому, близько тисячі відвідувачів.

Фото: Емма Солдатова

«Нам було потрібне місце для творчості, яке б об’єднувало митців – як професіоналів, так і початківців. Англійське слово artist, як і його український аналог “митець”, – широке поняття. Воно позначає художників, скульпторів, співаків та музикантів. Тому свій прихисток ми вирішили назвати будинок культури. Це не хаб і не коворкінг, ми не плануємо тут проводити конференцій і комерційні заходи», – пояснює Корець.


Локація

На пошуки приміщення для будинку культури бьорнери витратили тиждень. Вони шукали будівлю площею 1000 квадратних метріа, з високою стелею, щоб тут можна було будувати та розміщувати масштабні арт-об’єкти. Ще одним з визначальних факторів була ціна оренди – не більше 100 гривень за кв. м. на місяць.

«Мені як корінному подолянину хотілось, щоб наше приміщення було на Подолі. Однак ми були готові розглядати варіанти й на Троєщині, Борщагівці чи Нивках. Я написав пост у Facebook і вже за тиждень мені написали власники цього приміщення на Костянтинівській, яке ідеально відповідало нашим вимогам. Тепер власники – теж члени нашої спільноти», – пояснює провідник українських бьорнерів.


Скільки коштів витратили на реконструкцію

У березні бьорнери запустили крауфандингову кампанію для реконструкції Будинку культури. За півтора місяці вдалося зібрати 160 000 гривень. Середній внесок склав 700 грн, максимальний – 20 000 гривень.

Разом зі спільнокоштом розпочався продаж квитків на Precompression: Housewarming. Вхід – платний. Квиток коштує 600 грн. Оскільки це офіційний захід Burning Man, гроші не ходитимуть, замість грошей – економіка дарування. Їжа і бар будуть безкоштовними. На відвідувачів чекає музика, танці, а також різноманітні перфоманси, в яких можуть взяти участь будь-хто. На сьогодні продано квитків на 150 000 гривень. Сподіваються отримати ще 500 000 грн.

Фото: Емма Солдатова

Усі отримані кошти йдуть на купівлю будівельних матеріалів для реконструкції будинку культури. Частину матеріалів і меблів бьорнерам передали благодійники.


Хто може стати бьорнером

Як розповідає Ярослав Корець, членом спільноти Burning Man в Україні може стати будь-хто. Про це йдеться у першому принципі бьорнерів – радикальне включення. Щоб стати резидентом ПК Куренівка треба брати активну участь у житті спільноти та платити щомісячний членський внесок у розмірі 500 грн.

«Нас не цікавить ваша стать, вік, колір шкіри, доходи, професія, сексуальна орієнтація, політичні погляди. Для того, щоб стати членом нашої спільноти треба дотримуватись принципів та брати участь у житті спільноти. Наша релігія зараз – це СПРАВОкратія (dooingcracy). Реальні справи мають переважати над намірами та ідеями», – пояснюють у спільноті.

Тому серед українських бьорнерів є представники різних професій – музиканти, ді-джеї, будівельники, студенти, програмісти, маркетологи.

«Так склалось, що на третину український табір на Burning Man у 2017 році складався з працівників IT-сектора, оскільки доїхати до Невади для більшості українців дуже дорого. Вони приводять у спільноту своїх друзів. Однак впевнений, що вже за кілька років такого переважання IT-шників серед українських бьорнерів не буде», – вважає Ярослав.


Принципи бьорнерів

У своїй діяльності українська спільнота орієнтується на 10 загальних принципів Burning Man. Серед них – радикальне включення, громадянська відповідальність, самодостатність, дарування, кооперація, відмова від комерційної складової і дбайливе ставлення до природи, дотримання законів.

Фото: Емма Солдатова

«Це, здавалося б, досить прості правила і їх мали дотримуватись усі, не лише бьорнери. Однак, як виявляється не все так просто», – пояснює Корець.

Крім основних принципів, в українській спільності бьорнерів діє й одинадцятий принцип – толерантність.

«Цей принцип входить до радикального включення – ми раді усім, хто готовий активно допомагати та волонтерити для спільноти. В американців ця толерантність вроджена. Однак в Україні її треба артикулювати окремо. Навіть всередині нашої спільноти не всі ще достатньо толерантні – даються взнаки стереотипи, нав’язані  з дитинства», – розповідає вождь бьорнерів.


Структура Burning Man в Україні

На сьогодні регіональні представництва Burning Man є в 25 країнах світу. В Україні спільнота з’явилися у вересні 2017 року, а офіційно зареєстрували її березні 2018 року.

За підрахунками Ярослава Корця, на сьогодні ком’юніті бьорнерів в Україні складається з понад 500 активних членів, які допомагають створювати будинок культури Куренівка.

«Хтось долучається руками, хтось – грошима, але всі ці люди – активні члени нашої спільноти», – пояснює він.

На сьогодні «Спільнота бьорнерів в Україні» є організацією з вертикальним типом управління. На чолі організації стоїть Ярослав Корець. Також є рада (board) з 9 членів, які очолюють різні напрямки.

Фото: Емма Солдатова

«Вертикальний стиль управління сформувався тимчасово, на початковому етапі становлення організації. Зараз ми поступово відмовляємось від нього і переходимо на горизонтальний стиль управління, щоб стати класичною бірюзовою організацією. Саме такий стиль управління в усіх регіональних спільнотах Burning Man», – розповідає вождь спільноти Burning Man в Україні.


Що далі?

Після Precompression: Housewarming бьорнери планують проводити в «Куренівці» щонайменше 20 івентів щомісяця.

«Які це будуть івенти, поки що важко сказати, тому що контент формуватимуть учасники спільноти. Однак, нам відомо, що вечорами будуть концерти, театральні вистави та перфоманси, кожної п’ятниці та суботи – танцювальні вечори з ді-джеями та баром. Бар та участь в цих івентах будуть платними – ми плануємо заробляти на проведені заходів, а потім ці кошти витрачати на підтримку і діяльність будинку культури», – пояснює Ярослав Корець.

Також в «Куренівці» планують проводити освітні заходи, присвячені екології, урбанізму, зеленим технологіям, свідомому споживанню.

«Цей список ще відкритий, але вже зараз розумію, що ми не будемо навчати маркетингу та бізнесу, всьому тому, що фокусується на отриманні грошей та поширенні культури споживання», – стверджують у спільноті.

Серед проектів київських бьорнерів є urban farming (вирощування овочів і фруктів у міських умовах) та розвиток зелених технологій.

Фото: Емма Солдатова

«На дах будинку ми плануємо поставити сонячні панелі. Плануємо збирати дощову воду, щоб поливати рослини», – зазначає Ярослав Корець.

Вже цього літа спільнота бьорнерів планує провести в Україні перший Burning Man.

«Це буде невеликий захід – на 300 найактивніших наших членів. З місцем ми ще не визначились, але в нашому шорт-листі є Олешківські піски, каньйони у Чернігівській та Житомирській областях, Куяльник в Одеській області. Одним з ключових критеріїв є те, щоб ця локація була важкодоступною, і лише ті, хто справді хоче, могли до неї дістатись», – пояснює вождь бьорнерів.

Однак вже за п’ять років Ярослав Корець очікує, що в Україні буде свій регіональний Burning Man.

«Очікую, що за п’ять років спільнота бьорнерів буде не лише у Києві, а й інших містах України», – пояснює Ярослав Корець.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button