Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Китайська народна республіка (КНР) — одна з найпрогресивніших країн світу в сфері технологій. У той же час, це авторитарна держава, де дисципліна і вірність курсу партії цінуються найбільше. Тому розвинуті технології в цій країні можуть використовуватися для контролю за громадською думкою і суспільною дисципліною. Щоб зробити їх більш слухняними і вірними режиму. Розповідаємо, чому так відбувається, як на це реагують китайці і чим це може загрожувати іншим країнам.


Як вже контролюють громадян Китаю

Сьогодні китайців контролюють не лише за допомогою авторитарного стилю управління і статутів Комуністичної партії. В хід пішли сучасні технології, які мають на меті створення «ідеальних громадян».  

Так, у китайських школах тестують обручі, які контролюють увагу школярів. Пристрій має електроенцефалографічні датчики, які реєструють активність головного мозку і рівень концентрації на програмі уроку. Дані відразу передаються на комп’ютер вчителя. А двірники – починають носити браслети, які змушують їх «ворушитися». Якщо пристрій не фіксує рух тіла протягом 20 хвилин, то двірнику надходить попередження: «Ворушись». Якщо ж працівник лишатиметься малорухомим і надалі, то браслет сповістить про це керівництво. Також пристрій стежить, аби прибиральники не полишали закріплену за ними територію прибирання.

Інший приклад. Щоб громадяни, а особливо молодь, отримували «правильні цінності» — їх повинні виховувати зірки. Але зі справжніми популярними людьми може трапитися щось непередбачуване. Наприклад, розпусна сексуальна поведінка, наркотики, алкоголь, то тут треба вигадувати щось інше, що ніколи не покаже «неправильний приклад». Так, у Китаї є популярна поп-зірка Ло Тяньі. Вона виступає «послом до молоді» молодіжного крила компартії КНР. Варто додати один момент — вона співаюча голограма. Створили її японська компанія Yamaha Corporation і китайська фірма Thstars.

У місті Нанкін двірників зобов’язали надягати електронні GPS-браслети.

Не дивлячись на це, вона має безліч фанів і збирає повні стадіони на власних концертах. В її репертуар вже входять композиції, які піднімають «гострі соціальні питання і позитивні цінності, щоб поширювати їх серед молодого покоління». Очікується, що віртуальні зірки будуть навчати молодь «гарним речам». Зокрема, зараз компанія Shanghai Wangcheng займається виробництвом віртуальних персонажів для китайських державних органів і неурядових організацій з метою донесення необхідної їм інформації до молодого покоління.

Але все це невеликі приклади, які ще знаходяться в розробці і не впливають на життя суспільство системно. Проте існує в країні й інша технологія.


Соціальний рейтинг

Ще у 2014 році компартія Китаю оголосила про створення рейтингу неблагонадійних громадян. По всій країні почали масово встановлювати інтелектуальні камери, які не тільки відслідковували, але й ідентифікували особистість жителів. Паралельно  створювалась величезна база даних за допомогою однієї з найбільш популярних китайських соцмереж – WeChat.

Наразі система діє як тестова і охоплює лише 6% населення держави. Але згодом буде лише розширюватись. Наприклад, столиця Китаю, Пекін, запустить програму вже до кінця 2020 року.

Якщо на початку своєї роботи система допомагала відслідковувати грубих правопорушників, то згодом її дія стала поширюватись і на звичайних жителів. Наприклад, на тих, хто курив у забороненому місці, або не прибирає сміття на добровільних засадах, купує занадто багато відеоігор або не приїздить до своїх батьків достатньо часто. Влада КНР відслідковує поведінку своїх громадян і виставляє їм за це бали. Це дає змогу підвищити «моральний рівень громадян» в країні і поділити населення країни на тих, хто все робить правильно, і тих, на кого рівнятися не варто.  

Тим, хто попався на численних дрібних правопорушеннях заборонятимуть виїжджати за кордон, отримувати підвищення на роботі або влаштовувати дітей в хорошу школу. Більше того серед покарань є заборона на пересування всередині країни. Лише у березні 2018-го дев’яти мільйонам громадян, які мали низькі бали в системі, заборонили авіаперельоти між китайськими містами.

У кількох школах в містах неподалік Шанхая учням вдягли на голову експериментальні обручі, які фіксують ступінь уваги

Також влада планує знижувати швидкість або відмовляти у доступі до інтернету тим, хто невчасно сплачує рахунки, занадто часто грає в комп’ютерні ігри, витрачає гроші на непотрібні покупки, робить занадто багато постів в соціальних мережах і поширює фейкову інформацію. Останньою можуть вважатися і опозиційні, антиурядові матеріали.

Китайська влада просить роботодавців радитися і звірятися зі списком несприятливих громадян перед тим, як брати їх на роботу. А відмінники китайського рейтингу, в свою чергу, отримують переваги від влади: наприклад, можливість забронювати готель без передоплати або більша кількість показів акаунту відмінника на сайті знайомств.

Оцінка хороших та поганих справ у системі відрізняється в залежності від регіону. Наприклад, у східному місті Ханчжоу «просоціальна» діяльність включає донорство крові та добровільну безоплатну роботу, а порушення ПДР знижує кредитний рейтинг людини. На Чжоушань, острові біля Шанхаю, заборонено використовувати мобільний телефон або курити під час водіння, проявляти акти вандалізму, вигулювати собак без повідка і включати гучно музику публічно.

Читайте також: Що спільного у Києва та Пхеньяна? Планування, архітектура, транспорт

Бали соціального рейтингу можна збільшити в сусідньому Іу, підтримуючи людей похилого віку або захищаючи державну власність, в той час як втратити їх можна за несплату комунальних послуг, порушення правил комуністичної партії або шахрайство.


Навіщо це роблять

«Зберігати довіру славно, а ламати довіру ганебно». Так звучить керівна ідеологія плану, викладена в документі 2014 року. Раніше Китай постраждав від корупції, фінансового шахрайства і корпоративних скандалів під час росту економіки в останні десятиліття. Система соціального кредитування подається владою країни як спроба підвищити стандарти та відновити довіру, а також як засіб дотримання основних законів, які часто порушуються.   

Проте Компартія захотіла додати в цей рейтинг не тільки економічну складову, а й оцінювати моральні якості громадян. За задумом влади, це потрібно для того, щоб виділити «правильних» і «неправильних» громадян, а також, щоб «відновити довіру між людьми, підприємцями і владою». Згідно з документом, це створить середовище громадської думки, в якій підтримка дій уряду знаходиться на найвищому рівні. Це зміцнить щирість в справах уряду, підприємницьку щирість, соціальну щирість і закладе основу для відбудови авторитету суддів, вважає влада.


Як на це реагують

Правозахисні групи розглядають це як зловісний крок у країні, де і так діє посилена цензура ЗМІ, інтернету та мистецтва, а тисячі політичних та релігійних дисидентів засуджені до ув’язнення за останні кілька років. Уряд президента Сі Цзіньпіна зможе значно розширити свої знання про те, що роблять і думають люди і навіть іноземні підприємства в Китаї, пише Міржам Месснер, керівник програми економіки і технологій Інституту досліджень Китаю.

Китайці позитивно налаштовані на впровадження системи соціального кредиту.

Проте за даними опитування, звичайні китайці, на яких тестують цю програму, позитивно налаштовані на впровадження системи. Багато людей підтримують систему, розглядаючи її як засіб заохочення чесності в суспільстві та економіці, а не як порушення конфіденційності. До того ж, якщо виконувати основні правила — ти можеш брати більш вигідні кредити, орендувати автомобіль без застави, використовувати VIP-реєстрацію в аеропорту Пекіна, їздити в Сінгапур без підтверджуючих документів тощо.  


Такі технології є лише в Китаї?

Цифровий авторитаризм не обмежується Китаєм. Пекін експортує свою модель. Підхід до інтернету, аналогічний «великому фаєрволу» вже використовується в Таїланді і В’єтнамі.

За даними ЗМІ, китайські експерти допомагали державним цензорам на Шрі-Ланці, а також поставляли обладнання для спостереження і цензурування в Ефіопію, Іран, Росію, Замбію і Зімбабве. Раніше китайська фірма Yitu продала мобільні камери з технологією розпізнавання осіб правоохоронним органам Малайзії.

Це все робиться не просто так. Адже Китай у 2018 році пообіцяв інвестувати в економіку Африки близько 60 млрд. доларів. За  словами китайського лідера Сі Цзіньпіна, 60 мільярдів доларів будуть включати 15 млрд. на допомогу, безпроцентні позики та пільгові кредити, 20 млрд. на кредитну лінію, 10 млрд. на розвиток відносин Китаю і Африки та 5 млрд. на збільшення імпорту. За його словами, китайським компаніям буде запропоновано інвестувати не менше 10 мільярдів доларів у розвиток континенту протягом найближчих трьох років. Він підкреслив, що інвестиції не пов’язують держави Африки політичними зобов’язаннями.

Але про економічні зобов`язання китайський лідер нічого не казав. Китай може отримувати з африканських країн сировину, метали, енергоресурси – нафту і природний газ. Для цього Китай зараз контролює і розвиває економічне співробітництво з усіма африканськими країнами.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button