Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Марш за Науку #УкраїнаБезНауки

Субота. У небі аунтиутопічно кружлятиме вареник.

Марш за науку – всесвітній рух, учасники якого відстоюють принципи доказовості у всіх політичних проявах. Українські науковці чекають від уряду наукової реморми, зокрема запуску Національного Фонду Досліджень. Ця установа надаватиме кошти гроші справжнім ученим та найкращим лабораторіям через прозорий конкурс під контролем топових українських дослідників. А поки псевдонауковці користуються правом викладати та обіймати посади, науковці та популяризатори науки запрошують розумну частину населення приєднатися до запуску в космос Найбільшого Вареника у Світі – символа антиутопічної України, яка зволікає з питаннями науки.
Дрес-код: халати: костюми, шапочки з фольги. Але не обов’язково.


Місце: парк Шевченка / вулиця Володимирська, 60

Дата: субота, 4 травня

Час: 14:00–17:00

Що відомо про локацію

До того, як за адресою вулиця Володимирська, 60, відкрили парк Шевченка, там було облаштоване пасовище. Парк відкрили у 1860-х роках, тоді локація називалася «Університетським сквером», а на місці скульптури Тараса Григоровича встановили пам’ятник Ніколаю І. Пам’ятник Шевченку виготовив у 1938 році Матвій Манізер зі своїми учнями. Для більшовиків цей витвір символізував повалення колгоспів. В наші дні парк Шевченка намагаються перетворити на взірець несмаку. Ми писали, як так вийшло.

 

Лекція: «Перформанс, гепенінг, акціонізм»

Неділя. Час розібратися з анархічним у мистецтві.

Ці види мистецтва виникли у другій половині ХХ століття і вирізняються можливістю вуличної реалізації. Кажуть, в цьому є щось анархічне. Національний художній музей України запрошує розібратися в тому, що таке і як виникли перфоманс, гепенінг та акціонізм, а також яка в цих напрямках роль українських митців. Лекцію проведе старша наукова співробітниця відділу мистецтва ХХ-ХХІ ст Дарина Якимова.


Місце: Національний художній музей України / вулиця Михайла Грушевського, 6

Дата: неділя, 5 травня

Час: 11:00–12:30

Вартість: 70 гривень (30 гривень для пенсіонерів, студентів і школярів) + реєстрація


Що відомо про локацію

Музей нещодавно відкрили після реставрації: на першому поверсі відновлено мармурову підлогу, реорганізовано простір та замінено меблі. Також реставрували сходи на другий поверх. Наступного року планують зробити скляний тамбур у вестибюлі, який зберігатиме тепло в приміщенні. Середня оцінка локації в Google – 4,6 із 1302 відгуків.

 

Вмісти своє життя у валізу: інсталяція про #ЖиттяСпочатку

Четвер. Як почувається вимушений переселенець?

Простір містить елементи квесту. Організатори інсталяції пропонують відчути на собі те, що відчуває мешканець окупованої території. За короткий час відвідувачу доведеться заповнити валізу лише найнеобхіднішими речами. Що це буде? Вважайте: ваш персонаж не знає, чи повернеться додому. Організатори обіцяють, що збиратися доведеться неймовірно швидко. Інтерактивна інсталяція «Вмісти своє життя у валізу» пропонує киянам зануритись у досвід понад 1,5 мільйона вимушених переселенців з Криму та Донбасу.


Місце: Музей історії Києва / вулиця Богдана Хмельницького, 7

Дата: четвер 9–понеділок 27 травня

Час: 11:00–19:00

Вартість: вхід вільний


Що відомо про локацію

Спочатку «Музей історії міста Києва» базувався в колишньому «Будинку Петра I» на Подолі, згодом переїхав у Кловський палац, а з 2012 року функціонує в торговельно-офісному центрі на Богдана Хмельницького, 7. В ніч з 18 на 19 лютого у 2014 році майно музею розграбували невідомі. Станом на січень 2018 року, в його фонді налічувалось 280 тисяч предметів. В Музех історії Києва також функціонує Cultprostir Hub – майданчик для проведення мистецьких, освітніх та виставкових подій.

 

Інша Італія

Четвер. Сухий, білий, рожевий.

Минулого тижня дегустували португальські вина, а Команда GoodWine кличе у Цум на італійські. Винна карта на прийдешній четвер має такий вигляд: сухі білі вина Albente, Feudi di San Gregorio та Friulano, Valentino Butussi; сухі червоні вина Primitivo, Feudi di San Gregorio; Sartiu 2016, Giuseppe Sedilesu та Contado Riserva, Di Majo Norante; і сухе рожеве вино Rosaura, Feudi di San Gregorio. Спікерка дегустації: Аліє Межмедінова.


Місце: ЦУМ / вулиця Мечникова, 9

Дата: четвер, 9 травня

Час: 19:00-22:00

Вартість: 450 гривень


Що відомо про локацію

GoodWine розпочав роботу десять років тому, як окремий винний магазин на Мечникова, 9. Зараз GoodWіne – це мережа з восьми точок, деякі працюють як заклади, деякі – як споти всередині торговельних центрів. Другого травня магазин запрошує у точку в Центральному універсальному магазині Києва – два роки тому він відкрився після реконструкції, також визнаний пам’яткою архітектури. Зведений на головній туристичній вулиці Києва у 1930-х. Середня оцінка магазину в Google – 4,7 із 3,4 тисячі відгуків.

 

Royal Opera House: Сила долі

Четвер. Видатна драма Верді.

Музична драма Верді «Сила долі» буде сповнена пригод. Композитор написав цю оперу після «Ріголетто», «Трубадура» й «Травіату». Леонора закохується в Дона Альваро, та коли її батько виступає проти цього шлюбу, доленосний випадок дає початок драмі одержимості, помсті та трагічним наслідкам. Режисер постанови – Крістоф Лой, диригент – Антоніо Паппано, Музичний директор Королівського Оперного Театру. Опера демонструватиметься італійською з англійськими та українськими субтитрами.


Місце: кінотеатр «Планета кіно» / проспект Степана Бандери, 34В

Дата: четвер, 9 травня

Час: 19:00-23:00

Вартість: 170–230 гривень


Що відомо про локацію

Перший кінотеатр мережі вдкрився в Києві у 2008 році, на другому поверсі розважального центру «Блокбастер». Команда фактично привезла IMAX в Україну і залишається однією з найпрогресивніших українських кіномереж. Середня її оцінка в Google – 4,9 із 8,4 тисячі відгуків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button