Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Якщо ви тільки-но подивилися документальні фільми із серії «Наша планета» на Netflix чи прочитали нашу статтю про життя за принципом «нуль відходів» та не знаєте з чого почати свій шлях до свідомого споживання, то «Хмарочос» підібрав 11 екологічних покупок, що допоможуть зменшити кількість усього одноразового, пластикового та не біорозкладного у вашому житті.

Мінеральний дезодорант в корковому пакуванні

Фото з інстаграму @biork_zero_plastic

Альтернативою звичному дезодоранту може стати мінерал алуніт. Він наділений природними антибактеріальними властивостями, а тому ефективно запобігає появі неприємного запаху на тілі. Крім того, такий дезодорант не містить штучних ароматизаторів, не викликає подразнень та не залишає слідів на одязі.

Варіант, запропонований швейцарською компанією EnergyBalance, має ще одну перевагу: екологічне пакування з корку замість звичного пластику. Такого дезодоранту вистачить на півтора року.


Місце: Онлайн-магазин «Екочадо»

Вартість: 550 гривень


Металевий станок для гоління

Фото з інстаграму @barber_company

Ще один пластиковий предмет особистої гігієни, що постійно поповнює сміттєві баки – станки для гоління, особливо одноразові. Хоча самі леза виготовляють із металу, пластиковий корпус не піддається перероблюванню. Хорошою альтернативою може бути металевий станок. Якісний варіант буде служити власнику багато років, а змінні леза можна здати у пункт прийому вторинної сировини.


Місце: Онлайн-магазин «Компанія традиційного гоління»

Вартість: від 228 гривень


Менструальна чаша

Фото з інстаграму @organicup

За різними підрахунками, жінка використовує до 10 тисяч гігієнічних засобів впродовж свого життя. Вони розкладаються у природному середовищі сотні років. Це одна з причин, чому багаторазові альтернативи сьогодні набувають все більшої популярності. Одна із них – менструальні чаші.

Сьогодні їх виробляють у різних формах, кольорах та розмірах. Чаші від данської компанії OrganiCup, наприклад, виготовляють із медичного силікону без інших домішок або барвників. Крім того, вони мають паперове пакування та не тестуються на тваринах.


Місце: Онлайн-магазин «Екочадо»

Вартість: 790 гривень


Мішечки для продуктів

Фото з інстаграму @dobra.torba

Чи не перший крок на шляху до екологічного споживання – відмова від одноразових поліетиленових пакетів. Принести продукти із магазину або ринку можна в еко-сумці. Сьогодні такі продають навіть в окремі супермаркети.

Пакування окремих продуктів замінити складніше: для цього радять ходити за покупками зі своєю тарою. Для фруктів, овочів та круп можна використовувати окремі багаторазові мішечки із тканини. Наприклад, український бренд «Добра торба» пропонує кілька варіантів: бавовняні, поліестерові та сітчасті мішечки у різних кольорах та розмірах.


Місце: Instagram бренду  «Добра торба»

Вартість: від 65 гривень


Бамбукові зубні щітки

Фото з інстаграму @ozeroua

Зубні щітки хоч і не одноразові, проте, потребують заміни раз на кілька місяців. Щоб зменшити кількість пластикового сміття варто замінити звичайні щітки на виготовлені з натуральних матеріалів альтернативи. Наприклад, німецька компанія Hydrophil виготовляє щітки із бамбука зі щетинками із касторової олії. Обидва компоненти розкладаються у природному середовищі. Крім того, такі щітки є веганськими та мають екологічне пакування.


Місце: Магазин Ozero (вул. Набережно-Лугова, 8)

Вартість: 180 гривень


Глиняні чашки

Фото: Facebook / Here and Now Pottery

Чимала кількість сміття, особливо у великих містах, з’являється через можливість взяти каву чи чай з собою. Найчастіше – у паперових одноразових стаканчиках, що не підлягають перероблюванню. Хорошою альтернативою може стати багаторазова чашка або невеликий термос. Сьогодні все більше закладів йдуть на зустріч таким ініціативам, навіть у київських McDonald`s погодилися наливати каву одразу в термочашки.

Український міні-бренд «Тут і тепер», наприклад, пропонує екологічний керамічний посуд. Для нього використовують безсвинцеву глазур і глину, яка пройшла екологічний контроль. Чашки мають силіконові кришечки, додатково можна придбати також металеву соломинку та поясок для гарячих напоїв.


Місце: Facebook-сторінка бренду «Тут і тепер»

Вартість: 350 гривень


Соломинки зі стебла жита Yes Straws

Фото з інстаграму @yesstraw

Для того, щоб зменшити кількість сміття, від одноразових пластикових соломинок для напоїв можна просто відмовитися. Якщо ж це не ваш варіант, варто обирати екологічні аналоги. Сьогодні замість пластикових використовують соломинки із рослин з порожнистим стеблом, наприклад, бамбуку. Український бренд Yes Straws виготовляють соломинки з очерету та жита. Вони на 100% складаються з натуральної сировини та розкладаються у природному середовищі.


Місце: магазин NoWaste (вул. Саперно-Слобідська, 25/4) або на сайті виробника

Вартість: 170 гривень


Мочалка і губка для миття посуду з люфи

Фото з інстаграму @ozeroua

На заміну мочалкам для душу та поролоновим губкам для миття посуду, що не переробляються, можна придбати люфу. Люфа – це вид ліан. У якості губок використовують висушені плоди цієї рослини.

Вирощування та утилізація люфи не наносить шкоди навколишньому середовищу, а час їх служби більший, ніж у звичайних губок. Крім того, завдяки своїй структурі такі натуральні мочалки мають легкий ефект пілінгу.


Місце: Магазин Ozero (вул. Набережно-Лугова, 8) або на місцевому ринку

Вартість: 75 гривень


Zero-waste зубна паста

Фото з інстаграму @ozeroua

Один із недоліків звичайної зубної пасти – тюбик, який навряд можна назвати екологічним пакуванням. Крім того, до такої пасти часом додають пластикові гранули. Потрапляючи у навколишнє середовище, вони збільшують кількість мікропластику в ґрунті та воді.

Наприклад, зубна паста від британської компанії Georganics виготовляється з натуральних компонентів та не тестується на тваринах. Крім того, вона має zero waste пакування: скляну банку без пластику, що придатна для повторного використання, бамбуковий шпатель, та паперову коробку, текст на якій нанесений рослинними чорнилами.


Місце: магазин Ozero (вул. Набережно-Лугова, 8)

Вартість: 280 гривень


Біорозкладні пакети для сміття

На шляху до zero waste побуту вам все ще знадобляться пакети для сміття. І все ж звичних поліетиленових варто уникати. Натомість норвезька компанія BioBag пропонує пакети на основі крохмалю, що підлягають компостуванню. Щоправда, залишки їжі у них не рекомендують залишати більше як на два дні: за таких умов пакет починає розкладатися.


Місце: магазин NoWaste (вул. Саперно-Слобідська, 25/4) або онлайн

Вартість: від 83 гривень


Металеві ланч-бокси

Фото з інстаграму @ozeroua

Брати їжу з собою в офіс – вже непогана еко-ініціатива. Вона може стати ще краще, якщо замінити пластиковий ланч-бокс на металевий. Лотки виготовлені з нержавіючої сталі не виділяють токсичних речовин, не мають сторонніх запахів та розраховані на довготривале використання. І, звісно, метал підлягає перероблюванню.


Місце: магазин Ozero (вул. Набережно-Лугова, 8)

Вартість: 1450 гривень


Читайте також: Насправді біопластик, електромобілі та веганська дієта не врятують планету. Пояснюємо, чому

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button