Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шостого травня на американському каналі HBO відбулася прем’єра міні-серіалу «Чорнобиль» про аварію на Чорнобильській атомній станції, який знімали в Україні та Литві. Багато українців вже також подивилось першу серію нової телевізійної драми.

«Хмарочос» розповідає, де саме знімали багатосерійний фільм.  

Знайти справжні панельки

Художник-постановник серіалу Люк Хал пояснює, що саме в українських та литовських містах можна було найкраще відтворити автентичну епоху радянських 1980-х років. Особлива увага була приділена Києву, де, за його словами, «збереглося багато монументальних і унікальних архітектурних об’єктів того часу».

Вже відомо, що серед місць зйомок фігурували два київських університети, національна бібліотека (найімовірніше, Національна бібліотека імені Вернадського) і узбережжя  Київського моря.

Поки що у серіалі з’явилася лише одна київська локація — Інститут гідробіології на оболонському проспекті Героїв Сталінграду. Фасад його двоповерхового стилобату схожий на будівлю прип’ятської міської лікарні МСЧ-126, куди після аварії привозили перших постраждалих — пожежників та робітників станції. Для історичної достовірності над стилобатом також відтворили напис, що височів над лікарняним дахом («Здоров’я народу — багатство країни»).  

Чим замінити Прип’ять?

Одне з найголовніших місць серіалу — власне Чорнобильська АЕС. Прототипом для зйомок стала візуально схожа на неї Ігналінська атомна електростанція у Литві, яка ще наприкінці 1990-х років виробляла 73% всієї енергії для країни. Але у 1999 році литовський сейм гарантував зупинення обох її реакторів. Це було обов’язковою умовою вступу Литви до Європейського Союзу.

Втім, потрапити всередину цієї станції нелегко й зараз. Це і понині — закритий режимний об’єкт, а відтак команда серіалу, як пише видання Mirror, змушена була щодня проводити зйомки мало не з посвідченнями на руках.

До закриття Ігналінська станція мала власне місто-супутник Висаґінас, який сьогодні називають «містом безробітних атомників». У 1970-х роках це містечко, нині потроху вимираюче, було зведене просто посеред лісу, на берегу великого озера, і заставлене типовими радянськими п’яти- та дев‘ятиповерхівками. Втім, його тихі вулиці так і не стали локацією, де можна було б відобразити вулиці ще не закинутої Прип’яті (її обриси, за словами авторів серіалу, знімали лише на відстані).

Для цього обрали один зі спальних районів Вільнюсу — із переважно дев’ятиповерховою забудовою. У кадрі саме вона височіє на фоні імпровізованої прип’ятської лікарні. Ці типові будинки чимось нагадують обриси знаменитого вільнюського мікрорайону Лаздінай, зведеного в середині 1970-х років. Архітектурний проект цього району був представлений на кількох архітектурних виставках СРСР — і навіть отримав Ленінську премію.

Також саме у Вільнюсі, в одному з приміщень місцевої, вже закинутої, килимової фабрики, була облаштована для зйомок контрольна кімната реактору ЧАЕС.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button