Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фестиваль локальної гастрономії у «Сільпо»

Субота-неділя. Трендом від «Лавки традицій» цього року стало бадилля.

Проект гастромережі «Лавка традицій» проведе вже четвертий фестиваль локальної гастрономії True&Local. Цього разу в фокусі заходу гичка, тобто зелене бадилля українських овочів та плодових. На фестивалі обіцяють зібрати 60 фермерів, локальних виробників та лекторів- ентузіастів зі своїми унікальними секретами, а також багато гастрономічних активностей. Анонсовано морозивні сюрпризи зокрема з томатом і базиліком, дитячий музей овочів з їстівними квітами і лекції від руху свідомого споживання Slow Food.


Місце: вулиця Полярна 20, д / «Сільпо» в «Епіцентрі» на «Героїв Дніпра»

Дата: 18-19 травня

Час: 11:00–18:00

Вартість: Вхід вільний


Вінтажний цирк на фестивалі пива

Субота-неділя. На Арт-заводі Платформа гостей зустрічатимуть циркачі.

Цими вихідними також вчетверте відбудеться Kyiv Beer Festival. Тематика – вінтажний цирк, тож буде, власне, цирк, мюзикли та навіть шоу America’s Got Talent. З 13:00 до 18:00 проходитимуть лекції для охочих відкрити пивний бізнес, а з 14:00 можна дегустувати ексклюзивні крафтові сорти. Обіцяють також майстер-класи з приготування м’яса та скімборди для прихильників активного відпочинку. Для прихильників танців підготовано, зокрема, діджейську програму.


Місце: Арт-завод «Платформа» / вулиця Біломорська, 1

Дата: 18-19 травня

Час: з 11:00

Вартість: Вхід вільнийі


Що відомо про локацію

Арт-завод «Платформа» площею 12 гектарів прихистив ГогольFest, а також проводив урбаністичні воркшопи в колаборації з CANactions. За кілька років став креативною базою для бізнесу та творчості.

Фестиваль крафтових сирів

Субота-неділя. На ВДНГ будуть чеддер, камамбер, гауда, пармезан, халлумі, моцарела і буррата.

Звичайно, що на такому фестивалі буде дегустація. Тема заходу – розібратися в тонкощах мистецтва фромажьє – сирного сомельє. Фромажьє з різних куточків України представлятимуть рецепти страв із сиром, розповідатимуть сирні легенді та історії, навчатимуть правильним поєднанням з напоями та гарній подачі до столу. Також можна буде зробити сир власноруч. Фуд-корт міститиме камамбер і халлумі для грилю, сирне фондю, шоколадні цукерки з блакитними сирами, молочні десерти, хачапурі, а також, зрештою, чеддер, гауда, пармезан, моцарелу і буррату в чистому вигляді.


Місце: ВДНГ / проспект Академіка Глушкова, 1

Дата: 18–19 травня

Час: 10:00–19:00

Що відомо про локацію

Звести на Академіка Глушкова виставковий центр запропонував Хрущов. Побудували його у п’ятдесятих, впродовж шести років. ВДНГ відвідувала навість Маргарет Тетчер. За останній рік тут пройшов, зокрема, фестиваль пивалокальник Burning Manвечір електронної музики в шахті та фестиваль мейкерства.

Виставка українського авангардиста

Будь-який день цього тижня. У НХМУ зібрали максимум робіт Олександра Богомазова.

На виставці буде представлена повна версія одного з найвидатніших українських експериментаторів-авангардистів Олександра Богомазова. Зазначають, що своїми вміннями Богомазов намагався змусити глядача відчувати гомінкий дзвін трамвая, перестук жіночих підборів на київських вулицях і запах квітів у боярських лісах. Центр експозиції займає цикл «Праця пилярів» (1927-1930), де автор викладає свої вміння найповніше. Виставку курує завідувачка наукового відділу мистецтва ХІХ – початку ХХ століття NAMU Олена Кашуба-Вольвач.


Місце: Національний Художній Музей України / вул. Михайла Грушевського, 6

Дата: 15 травня–30 червня

Що відомо про локацію

Музей нещодавно відкрили після реставрації: на першому поверсі відновлено мармурову підлогу, реорганізовано простір та замінено меблі. Також реставрували сходи на другий поверх. Наступного року планують зробити скляний тамбур у вестибюлі, який зберігатиме тепло в приміщенні.

Презентація роману «Клавка»

Понеділок. Інтриги, письменники та повоєнна столиця.

Фокус книги Марини Гримич зосереджено на літературному житті 1940-х, повоєнному Києві, Євбазі та комунальній квартирі. Головна героїня Клавка, секретарка Спілки письменників, опиняється в любовному трикутнику між відповідальним працівником ЦК КП(б)У і молодим автором, який щойно повернувся з фронту. Дії розвиваються також у письменницькому будинку РОЛІТ, у той час, коли там було нищівній критиці піддали українських письменників Юрія Яновського та Максима Рильського.


Місце: Книгарня Є / Хрещатик, 46

Дата: 20 травня

Час: 19:00–20:00

Що відомо про локацію

Книгарня Є на Хрещатику розташовується на першому поверсі будинку у стилі неоренесанс. Раніше будівля була житловою, тепер відведена під офіси. Разом з іншою забудовую кварталу, цей будинок став зразком будівництва кінця ХІХ століття.

Kyiv Art Week

Понеділок–неділя. Фестиваль сучасного мистецтва, де є місце урбаністиці

Радимо звернути особливу увагу на другий день фестивалю: у вівторок, 21 травня, на Володимирському ринку відкриється виставка Footnote 11, а в Національному музеї Тараса Шевченка – виставка Володимира Сая «ЖК». Перша присвячена урбанізму, модерністській архітектурі та феномену ринків, а друга – існуванню людини поміж хаотичним містом та інтернет-спільнотами.

У Французькому інституті також відбудеться персональна виставка учасниці мистецького сквоту 1990-х Паркоммуна Валерії Трубіної. Її живопис, серед усього, визнають медитативним. Детальніше з програмою тижня мистецтва в Києва можна ознайомитись на сайті фесту.

Дата: 20–26 травня

Книжковий Арсенал

Середа-неділя. Один з найочікуваніших фестивалів, який визнали на міжнародному рівні

У березні Книжковий арсенал визнали найкращим літературним фестивалем року. Головна увага цьогорічного фесту приділятиметься темі співжиття, спільного буття на підставі цінностей і домовленостей. У програмі зазначено науково-популярні івенти, лекція про літературу для покоління Z, обговорення медіа та журналістики, діалог про модерне, післямодерне та постколоніальне в українській ідентичності, аудіокнигу «Тореадори з Васюківки» наживо та, звісно, багато книжкових новинок. Детальніше з програмою можна ознайомитись на сайті події.


Місце: вулиця Лаврська, 10-12

Дата: 22–26 травня

Вартість: 40–300 гривень


Що відомо про локацію

Будівля Старого Арсеналу – історико-архітектурна пам’ятка державного значення на заповідній території Старої Києво-Печерської фортеці. Зведена у 1784-1801 рр. за проектом генерал-поручика артилерії Івана Меллера. Це перша споруда в Києві, виконана у стилі класицизму, зведена з жовтої київської цегли без застосування зовнішнього тинькування. Дякуючи властивостям місцевої глини, тутешня цегла набувала жовто-бурштинового відтінку, що дало підстави сучасниками називати Арсенал порцеляновим.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button