Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23647 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Весілля Siri й Alexa напередодні Європрайду. Фото: pinknews.co.uk

Цифрові помічники з жіночими голосами посилюють дискримінацію жінок. Таких висновків дійшли автори звіту ЮНЕСКО «Я би зашарілася, якби вміла».

«Я би зашарілася, якби вміла» – це звичайна відповідь Apple Siri на фразу «Ти сука» та інші провокаційні або непристойні запитання. Після останніх оновлень цифрова асистентка відповідає нейтральніше «Не знаю, що на це відповісти». Amazon Alexa в таких випадках відповідає «Дякую за зворотній зв’язок».

Уперших двох розділах звіту (до стор. 85) екперти окреслюють загальну ситуацію з дискримінацією жінок у цифрових сферах. На цьому тлі цифрові асистенти посилюють уявлення про те, що жінка є доступною за одним натиском кнопки або вигуком «Ей».

Віртуальна помічниця рада прислужитися і м’яко реагує на грубощі або сексуальні образи, та й навіть кокетує у відповідь.

У ЮНЕСКО вважають, що така специфіка пов’язана з тим, що розробниками Siri й Alexa є чоловіки, та й узагалі жінки вкрай мало презентовані в IT-індустрії.

Експерти пропонують розробити і використовувати голос нейтрального машинного гендеру.

Голос Siri можна змінити на чоловічий у налаштуваннях, а в деяких мовах за замовчуванням стоїть чоловічий голос. Для Alexa ця опція відсутня. У кожному разі нещодавнє одностатеве весілля Siri та Alexa напередодні Європрайду у Відні свідчить про те, що цих голосових помічників наділяють передусім жіночою статтю.

Нагадаємо, що голосові помічники також записують ваші розмови і надсилають записи для прослуховування живими працівниками.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button