Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сьомого червня у Києві вдруге пройшов всеукраїнський конкурс архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards.

Роботи номінантів оцінювало міжнародне журі: головна архітекторка Копенгагена у 2010-2019 роках Тіна Собю, головна архітекторка Стокгольма у 2010-2016 роках Кароліна Кейзер, виконавчий директор Zaha Hadid Architects Крістос Пассас, головний проектувальник бюро Maxwan (Нідерланди) Хірокі Мацура та архітектор студії UNStudio (Данія) Роман Кріштінашвілі.

Критерії конкурсу формували на принципах Лейпцизької хартії «Міста Європи на шляху сталого розвитку». Вони стосуються уваги до пішоходів і велосипедистів, різноманітності та багатофункціональності архітектури, енергоефективності та поваги до наявного контексту міст. Цьогоріч на конкурс подали близько п’яти сотень робіт роботи у 15 номінаціях. У кожній з них журі могло визначити перше, друге та третє місце.

Гран-прі

Реконструкція набережної «Циганка» у Тернополі

Громадська ініціатива URBAN.te і КП «Місто» отримали головну нагороду конкурсу за реконструкцію набережної, реалізовану у 2016 році. Проект передбачав перетворення занедбаної набережної Тернопільського ставу на простір для проведення дозвілля. Основною функцією території залишився громадський пляж, а щодо додаткових атракцій тут активно радилися з жителями. У результаті «Циганка» отримала також  амфітеатр, пристань для човнів, оглядові майданчики, фотозони, скейт-парк, пішохідний фонтан, дитячий та волейбольний майданчики. Проект також отримав головну нагороду в номінації «Ландшафтна архітектура та планування».

Детальніше: Чому не в Києві? Нова набережна в Тернополі

Комерційна архітектура

Відпочинковий будиночок «Асгард»

Будинок у готельному комплексі «База вікінгів» поблизу Львова був зведений 2018 року за проектом компанії GAB ARCHITECTS. Інтер’єр тут виконаний у скандинавському стилі із застосуванням натуральних кольорів і матеріалів. Будиночок у стилі «хюґе» має велике панорамне вікно, через яке приємно спостерігати за красою навколишнього лісу: збереження дерев було одним із пріоритетних завдань при його будівництві.

Нереалізований комерційний об’єкт

Дерев’яний багатоповерховий готель

Цим проектом архітектурна майстерня «Симетрія» прагнула показати, що сьогодні прогрес у будівництві з деревини дозволяє будувати багатоповерхівки з масивних дерев’яних колон висотою до 12 поверхів. Комбінація 2-х модулів дозволяє створити пористу структуру висотних будівель з «отворами» ‒ терасами для зелені.

Архітектура державних,
муніципальних та соціальних об’єктів

Гімназія А+

Гімназія А + продовжує комплекс навчальних закладів на території Комфорт Тауна, її збудували у 2018 році. Архітектурним проектуванням займалась компанія archimatika, а дизайном інтер’єрів Svoya Studio. Фасад Будівлі школи виконаний в ахроматичних кольорах на контрасті з навколишніми житловими будинками. Автономна система опалення і кондиціонування дозволяють адміністрації школи заощадити кошти в процесі експлуатації будівлі та зменшити вплив на довкілля.

Нереалізовані культурно-соціальні
об’єкти та об’єкти транспорту

Соціальний центр для біженців в місті Комо

Студія SHOVK створила проект для італійського міста Комо. Архітектори прагнули створити безпечний простір без використання високих парканів.

Соціальний центр складається з двох основних частин. Вгорі знаходиться житлова частина: місце, де біженці завжди почуватимуться захищеними. У стилобатній частині знаходяться концептуальні, виставкові та музейні зали, лекторії та інші громадські простори. Це місце, де мігранти та місцеві жителі зустрічаються, взаємодіють і звикають одне до одного.

Реновація/реконструкція історичного об’єкта

Торговельно-офісний центр LA FABRICA

Залишки трьох прибуткових будинків початку ХХ століття в Дніпрі планували знести для нової забудови. Але архітектурною майстернею «Україна Олег та Ліля» був запропонований інший варіант. У збережених будинках відновили фундамент і перекриття, відновили оздоблення фасаду. Атмосфера внутрішнього простору торгово-офісного центру мала нагадувати затишне подвір’я старого Катеринослава. Тут також з’явився окремий блок та мансарда, виконані з сучасних матеріалів.

Нереалізований проект
реновації/реконструкції історичного об’єкта

Військовий музей Capo d`Orso

Студія SHOVK розробила проект для музею в Італії. Архітектори зосередились на пішохідному маршруті та досвіді, що отримують відвідувачі. Грубий, холодний метал та теплий природній камінь, містичні внутрішні простори музею та неймовірні види на бухти Сардинії створюють контраст та інтерес для гостей. Щоб залучити більше людей до цієї подорожі тут вирішили використовувати також VR технології.

Нереалізований ландшафтний проект

Благоустрій зеленої зони схилів у районі бульвару Михайла Жванецького

Головна ідея проекту компанії URBANIDEAS для Одеси полягала у збереженні характерного історичного ландшафту парку та створення нового настрою, максимально наближеного до дикої природи степу. Тераси створюють нові місця для сидіння і укріплюють схили, підкреслюючи природну структуру рельєфу. А дощова вода, що стікає схилами, збирається у систему потічків та озерець та створює гарну рекреацію біля води.

Нереалізований проект міського планування

Комплекс «Містечко Підзамче» ‒ «Новий Форт»

Проект житлового комплексу, створений компанією AVR Development, є частиною стратегії ревіталізації колись промислового району у Львові. Важливим елементом проекту стало підкреслення промислового минулого району. Частина конструкцій будуть інтегровані в сучасні фасади житлових будинків або стануть елементами благоустрою двору. Ззовні житлові будівлі отримають скатні дахи та притаманні для Львова комини.


У решті номінацій, зокрема «Житлова архітектура», журі не змогло обрати головного переможця. А для номінації «Архітектура культурно-соціальних об’єктів та об’єктів транспорту» ‒ взагалі жодного призового місця. Лідером цьогорічної премії стала студія SHOVK: вони отримали аж чотири нагороди, усі за нереалізовані проекти. 

Читайте також: Як проектують переможці конкурсу «Ukrainian Urban Awards»: інтерв’ю з архітекторами «Проектної майстерні Бєляєвих»

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button