Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У неділю 9 червня на маркеті «Балкони і тераси» від Всі.Свої Дмитро Макагон прочитав лекцію «Київські балкони як окремий вид мистецтва».

Дмитро працює інженером-проектувальником архітектурного бюро Buro-o. На лекції він розповів про види балконів, що таке скління і чому київські балкони виглядають так жахливо. «Хмарочос» записав тези з його лекції.

Перш ніж розповісти про балкони, треба ознайомитися з теорією і розібратися, що таке безпосередньо балкони, тераси і лоджії. Тому наступні визначення я взяв із сайту Державних будівельних норм України:

Балкон – це виступаюча з площини стіни фасаду огороджена площадка, що служиться для відпочинку влітку.

Лоджія – перекрите й обгороджене з трьох боків приміщення, відкрите із зовнішнього простору або засклене, що служить для відпочинку влітку. Засклена лоджія не є верандою.

Тераса – огороджена відкрита прибудова до будинку у вигляді площадки для відпочинку, що може мати дах, розміщується на землі або над нижче розташованим поверхом.

Київське розмаїття балконів

Я не зовсім погоджуюся із тим, що балкони – призначені лише для відпочинку влітку. Невже не можна на балконі відпочивати зимою? Але на превеликий жаль, для багатьох людей в Україні балкони служать як додаткова маленька кладовка.

Я замислювався, навіщо нам взагалі балкони? І дійшов висновку, що це безпосередній  зв’язок із вулицею. Коли вулиці красиві і вид з балконів на них чудовий, тоді хочеться мати зв’язок із ними. Наприклад, в Іспанії біля моря, засклені балкони ви не побачите. Але якщо пройти декілька кварталів у глиб міста, там ситуація вже гірша. Тому що вид з балконів розгортається не на море, а на автостоянки та інші будинки.

Видові балкони ніхто не склить. Фото: Дмитро Макагон

Тож, в основному, вигляд балкону залежить від вигляду вулиці. І тут постає питання: чи можна засуджувати бажання людей відгородитися від вулиці? Через шум, гази, смітники і стоянки для машин, на балконі перебувати не комфортно. Тому їх склять, використовують як кладовки, або вони стають продовженням кімнати.


Наприклад, в Торонто, балкони хмарочосів не склять, але ніяк і не використовуються. Тому, здебільшого, вони слугують лише як аварійний вихід. Тим більше у них є закон, який забороняє ставити меблі на балконі. В них сильні вітри і меблі можуть зірватися і впасти вниз. Теж саме у Німеччині. Звісно, у них балкони дуже гарні, але діє заборона склити і змінювати фасад. У нас в Україні теж не можна змінювати фасад, але це ніяк не карається.

Балкони у новобудові Відня Фото: Дмитро Макагон

Архітекторам, щоб запобігти склінню, потрібно завжди оригінально виходити із ситуації.


Ідеальний варіант скління – без контурів. Коли немає багато широких полос різних кольорів і форм. Інколи роблять так, що одна частина засклена, а інша ні. Це виглядає цікаво і гарно. І якщо вже склити, то краще, щоб усі балкони були зроблені однаково, аби не порушувати симетрію фасаду. Тоді навіть засклені балкони будуть гармонійно виглядати з вулиці.

Вважаю, що якщо люди хочуть склити свої балкони – їм потрібно це дозволити. Тому що дуже часто вулицю ніяк не зміниш, вона жахлива, і це нормально, що люди хочуть відгородитися від неї.


Ми часто щось робимо зі своїми балконами. Тільки дуже часто, це не вияв творчості, а жадібність.  

Балкони в Берліні. Фото: Дмитро Макагон

Пояснюю: загальну площу квартир визначають як суму площ усіх приміщень квартири (за винятком вхідних тамбурів в одноквартирних будинках), вбудованих шаф і літніх приміщень, підрахованих із такими знижувальними коефіцієнтами:

– для балконів і терас – 0,3;
– для лоджій – 0,5;
– засклених балконів – 0,8;
– веранд, засклених лоджій і холодних комор – 1,0.

Купуючи маленьку квартиру з балконом, люди часто потім перетворюють його на окрему кімнату або збільшують площу.

Є в Києві ще цікава історія, хтось переробив балкон на ніс корабля. Напевно, (сміється) це якась ностальгія за морем чи мореплавством. Або власники вважають, що це творчо та оригінально.

Знаменитий балкон-корабель

Якщо поглянути на цю ситуацію серйозно, то я вважаю, що ці випадки із реконструкцією балконів відбуваються через байдужість інших сусідів. Люди просто вирішують не втручатися. І це найгірше.

В Україні популярна техніка утеплення балконів. Вона зменшує відстань між балконом і кімнатою, тому холод не проходить і не утворюється конденсат. Конденсат я уявляю як кухоль холодного пива, який через деякий час покривається краплями зовні. Конденсат утворюється тому, що теплий пар, який надходить з квартири, осідає на холодну огорожу балкону. Тривала вологість спричиняє утворень мокрих плям на стінах квартири, так зароджується пліснява і грибок.


Тераси в Україні більш популярні у кафе та ресторанах. Якщо говорити про багатоповерхівки, то люди не люблять перший поверх. Вважають його найгіршим для життя, через те, що перехожі заглядатимуть у вікна. У Європі тераси  – це більш популярне явище. Там висаджують рослини, розміщують меблі, роблять їх комфортними. Інколи, для терас роблять навіть окремий вхід.

Засклені лоджії в Києві

Думаю, якби в нас були великі тераси, з них би точно зробили дитячі кімнати (сміється). Якщо говорити про прибудинкові території, то вони нікому, за документами, не належать. Звісно, дуже часто можна зустріти, що хтось з будинку опікується цією ділянкою, щось висаджує, облагороджує і доглядає. Але, оскільки ця земля нікому не належить, прибудинкові території, навіть облаштовані належним чином, виглядають не гармонійно.

Що стосується терас магазинів і кафе, то я вважаю, що вони взагалі не потрібні. Але зараз у Києві почали ставити столики на вулицях і це виглядає дуже гарно. Ілюстрація того, що ми рухаємося у Європу, це добре!

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button