Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Цензор.нет

На минулих вихідних політичсні сили, що планують брати участь у парламентських виборах 21 липня, провели з’їзди і оприлюднили свої перші п’ятірки, десятки і двацятки.

«Хмарочос» проаналізував перші десятки 12 політичних партій на дотримання гендерного балансу.

В лідерах – «Самопоміч»

Найбільше жінок у партійних списках партій «Самопоміч» та «Голос». У «Самопомочі» в першій десятці шість жінок, у партії «Голос» – п’ять. Такими є результати аналізу перших десяток політичних партій, які планують взяти участь у парламентських виборах 21 липня.

Так, від партії «Самопоміч» до Верховної Ради висуваються активістка з Одеси Ольга Квасницька, антикорупціонерка Олександра Дрік, волонтерка з Харкова Тетяна Бідняк, віце–спікерка парламенту Оксана Сироїд, депутатка Тетяна Острікова, віце–президетка асоціації водоканалів Ольга Бабій.

Від партії «Голос» Святослава Вакарчука до ради балотуються голова виборчого штабу партії Юлія Клименко, підприємиця Кіра Рудик, активістка Олександра Устінова, співзасновниця громадських ініціатив «Євромайдан SOS» та «Допомога ДПСУ» Соломія Бобровська та екс–заступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.

У топ-10 «Слуги народу» – троє жінок

Крім цих партій, жінки також є у списках «Слуги народу», «Європейської Солідарності» та партії «Сила і честь». У перших десятках цих політичних сил до Верховної Ради балотується 10 жінок. З них чотири – від «Європейської Солідарності» та по три від «Слуги народу» та «Сили і честі».

Від «Європейської солідарності» до Верховної Ради висунули першу віце–спікерку Ірину Геращенко, командирку медичного батальйону «Госпітальєри» Яну Зіневич та громадську активістку Софію Федину.

Від «Слуги народу» до Верховної Ради балотується експертка з питань судової системи Ірина Венедіктова, депутатка Київради попереднього скликання та антикорупціонерка Галина Янченко, експертка з податкового законодавства Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

«Сила і Честь» Ігоря Смешка взяла у свій список двох нардепок з фракції «Самопоміч» – Олену Сотник та Ірину Сисоєнко, а також екс–заступницю міністра з питань житлово–комунального господарства Ольгу Романюк.

Читайте також: Що таке сексизм та як його уникати? Пояснюємо на прикладах

Також жінки потрапили до першої десятки «Української стратегії» Володимира Гройсмана, Радикальної партії Ляшка та «Батьківщини».

Від партії прем’єр–міністра до Верховної Ради можуть потрапити міністерка освіти на науки Лілія Гриневич та перша заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Від РПЛ –  заступниця голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька та нардепка Альона Кошелєва.

На відміну від решти політичних партій, «Батьківщина» представила поки першу п’ятірку, де є дві жінки. Це сама лідерка партії Юлія Тимошенко та народна депутатка Олена Кондратюк.

В яких списках найменше жінок

Майже немає жінок у першій десятці таких політичних партій, як «Опозиційна платформа – За життя», яку очолюють Юрій Бойко та Вадим Рабинович, в «Опозиційному блоці» Євгена Мураєва та Вадима Новинського та в партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Від «Опозиційної платформи – За життя» до Верховної Ради йде народна депутатка Наталія Королевська, від «Опозиційного блоку» – депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко, від «Громадянської позиції» – адвокатка Марина Соловйова.

При цьому зовсім немає жінок у першій десятці партії «Свобода». При цьому, що до списку партії увійшли голова «Національного корпусу» Андрій Білецький та екс–голова «Правого Сектору» Дмитро Ярош. Немає жінок також не лише у першій десятці, але й у першій двадцятці партії.

Гендерні квоти для партій

При цьому згідно з законом «Про політичні партії», у разі потрапляння до парламенту вони отримують надбавки з бюджету за включення жінок до свого списку. Такі зміни прийняла Верховна Рада 8 жовтня 2015 року.

Згідно з законом, партіям належить додаткове фінансування у розмірі 10% щорічного обсягу державного фінансування статутної діяльності політичних партій, яка розподіляється порівну між політичними партіями. Однак для цього щонайменше третину обраних депутатів у партії мають складати жінки.

У парламенті минулого скликання цієї квоти дотрималась лише одна партія – «Самопоміч». У ній з обраних 32 народних депутатів було 11 депутатів-жінок, тобто майже 36%.

З урахуванням гендерної квоти партія за 3,5 роки дії закону отримала з державного бюджету 391 млн грн.

Тому виходячи з перших десяток, отримати надбавки з бюджету у разі потрапляння у Верховну Раду зможуть три партії – «Самопоміч», «Голос» та «Європейська Солідарність».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button