Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кожного року в Києві висаджують десятки тисяч дерев та кущів. Однак велика кількість з них гине в перший же рік з багатьох причин – від недостатнього поливу, неправильних умов висадки дерева або від агресивного середовища.

Засновник розсадника дерев Natalis Олексій Венгловський розповів «Хмарочосу», чому так стається і як потрібно доглядати за рослинами в місті.

Навіщо місту озеленення

«Озеленення є одним з важливий елементів міського середовища. Якщо ви запроектуєте мощення і лавки, і забудете про озеленення, то ваш проект навряд чи приверне увагу. Для того, щоб планувати озеленення в місті не обов’язково бути ландшафтним дизайнером, але треба знати основні правила озеленення», – стверджує Олексій Венгловський.

Він звертає увагу на три головні функції, які виконує озеленення в місті:

– створення відчуття затишності. Якщо в місті немає дерев, то в ньому незатишно. Жодні навіть найкрасивіші будівлі не створять того відчуття, яке надають дерева.

«Тут важливо розуміти, що сформувати міський простір самими деревами неможливо. Для цього потрібно кущі. Якщо говорити кулінарними аналогіями, то дерева – це основна страва, кущі – це гарнір, багаторічні рослини – це салат, а тарілка – це газон», – пояснює Олексій Венгловський.

Фото: Наталія Міняйло

– захист від пилу. Дерева і кущі поглинають пилюку, а це напряму впливає на здоров’я людини. Є міста, де в окремих районах неможливо дихати без респіратора. Наприклад, в Гуанчжоу в Китаї.

– зменшення температури в місті. В містах без дерев температура на поверхні дороги може бути 60 градусів і вище. Дерева і кущі зменшують цю температуру на 10-15 градусів уже тим, що вони є і створюють тінь.

Якими мають бути дерева, призначені для міста

Однак умови в місті дуже складні і багато видів дерев їх не витримують. Щоб вижити у місті, дерево має бути:

– витривалим. Дерева і кущі мають бути готовими до міських умов – спекостійкими, засухостійкими, зимостійкими, а також стійкими до хімічних сполук, що виділяються автівками у нас на дорогах. Через це з багатьох видів кущів залишається 20-30, які підходять для посадки у місті. Це свидина, або дерен, спірея, декілька видів барбарису. Не рекомендується для висадки у містах гортензія – у міських умовах вона швидко гине.

– швидко рости. Це особливо стосується кущів. Найкраще цим критеріям відповідають барбарис, спірея.

– дерево або кущ має в першу чергу створювати простір. «Для дерева чи куща в умовах міста естетична функція другорядна. Коли ми отримуємо проект на озеленення, то враховуємо для кого ми це робимо. Наприклад, при озелененні дитячих садків і шкіл варто враховувати наявність колючок, отруйних плодів та пагонів, а також стійкість до витоптування», – пояснює Олексій Венгловський.

Як підготувати дерево для посадки в місті

Власних розсадника звертає увагу на те, що дерева та кущі в місті в першу чергу виконують практичні цілі, а не естетичні – зменшують температуру та поглинають пилюку. Щоб виконувати ці функції, дерево потрібно підготувати для посадки.

Фото: Наталія Міняйло

Для цього дереву потрібно:

– мати розвинену кореневу систему. Для цього в розсаднику спеціальними засобами за кілька років формують кореневу систему. Якщо цього не робити, то корені дерева можуть розповзтися і при викопуванні можуть бути пошкоджені. Якщо ж у дерева пошкоджені корені, йому не буде чим живитись і воно може загинути.

– в дерева повинен бути рівний стовбур. По стовбуру видно, чи здорове дерево. Якщо стовбур кривий або від нього відходить кора, то варто утриматись від посадки такого дерева в міських умовах, адже воно може загинути.

– дерево, яке висаджують в місті має бути дорослим. Це означає, що обхват стовбура цього дерева має складати 14-16 або 16-18 см.
«Найчастіше при посадці дерев допускаються дві помилки – ставлять або дуже молоді дерева, з обхватом стовбура менше 14 см, або вже дорослі з обхватом більше 18 см. Однак такі дерева мають більше шансів загинути», – пояснює власник розсадника.

– у дерева має бути сформована крона, адже через листки воно отримує частину енергії для росту.

У кожної породи дерева є свій технологічний цикл, коли вони можуть бути готовими для посадки у місті. Для листяних кущів – 2 роки, для хвойних кущів – 3 роки, для дерев – може бути від 3 до 7 років. Цим пояснюється і вартість дерев для посадки, яка коливається від 2 тис. до 5 тис. грн – це дорослі рослини, яким потрібно кілька років для формування перед висаджуванням в міських умовах.

Чому у Києві не виживають каштани
і яка є альтернатива для них

Тривалий час алеї Києва прикрашав кінський каштан. Це дерево досі вважається символом Києва. Однак в останні роки кількість каштанів на вулицях Києва буде зменшуватись.

Фото: Наталія Міняйло

Наразі є три головні причини, чому каштан зникає з вулиць міста:

– каштанова мінуюча міль. Це метелик невідомого походження, шкідник гіркокаштанів. Міль вражає переважно крону каштана. Це заважає дереву достатньо накопичувати поживні речовини, що взимку призводить до вимерзання. Якщо дерево не гине відразу, то стає жертвою інших паразитів, зокрема фітофтори. «Для боротьби з цією загрозою використовують препарат польського походження. Він розрахований на два роки, але його ефективність поки ще не доведена», – розповідає власний розсадника.

– тиск середовища. За останні роки значно піднялась середня температура. Разом з міллю це також негативно вплинуло на каштани. Ці два фактори впливають на те, що дерева помирають.

– антропогенний тиск. Збільшення кількості автомобілів та загазованість ще більше ослаблюють каштани. «На жаль, каштанам уже більше немає місця у великих містах. Вони можуть вижити в менших містах, де антропогенний вплив значно менший», – пояснює Венгловський.

Заміною каштану в Києві та великих містах може стати платан, яких є два види – східний і західний. Також є гібридний вид – платан іспанський, або кленолистий. Якщо східний платан потребує більш теплого клімату, то гібридний платан може прижитися в Києві, оскільки витримує морози до -30 градусів.

Якими мають бути алеї в місті

При висадці алей необхідно враховувати враховувати відстані між деревами. Не можна садити їх дуже близько – дерева конкурують між собою за простір і поживні речовини. Наприклад, платани необхідно садити через 10 метрів, оскільки це велике дерево, що росте до 35 метрів вгору. Сакури можна садити через кожні 5-6 метрів.

При цьому в умовах Києва для створення алей найкраще підходять платани, клени, липи.

Фото: Наталія Міняйло

«Довгий час у нас боялись садити сакури, вважалось, що це дуже ніжне дерево. Але вони себе дуже добре показали, особливо у Києві. Єдине, що сакури це дерева з групи сливових, тому вони мають ті ж хвороби, що й інші фруктові дерева», – пояснює Олексій Венгловський.

Також він радить не підсаджувати молоді дерева разом з дорослими, як це відбувається на бульварі Шевченка у Києва.

Читайте також: Міський дизайн: що не так з озелененням в Києві і як це вирішити?

«Це виглядає ніби першокласника відправити в університет. Молоде дерево серед дорослих дерев має набагато менше шансів на виживання. По-перше воно отримує менше світла, по-друге, менше поживних речовин, адже дерева конкурують за них. Тому було б більш розумно зрізати старі дерева і засадити алею молодими», – стверджує Венгловський.

Чому гинуть дерева в місті

Найчастіше дерева гинуть від хвороб або від нестачі вологи. Щоб дерево отримувало вологу, потрібно залишити лунку хоча 1,5-2 метри у діаметрі. Якщо цього не зробити, то дерево загине.

Для цього потрібно робити дренажну систему з трубками, яка кладеться на дно ями. Шланг для поливу слід вставляти у таку трубку. Щоб добре почуватись, дерево повинне отримувати 30-40 літрів води на день.

«Коли я був у Бельгії, то бачив, що вони деревами в радіусі 2 м обсаджують кущами. Це дуже практично, адже кущі захищають дерева механічних солей та механічних пошкоджень», – пояснює Венгловський.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23463 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button