Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

фото: KAN Development

«Хмарочос» пройшовся оновленою частиною Салютної вулиці, яку реконструювала девелоперська компанія KAN Development у партнерстві з ініціативою Kyiv Smart City  і розповідає, якими «розумними» технологіями її обладнали.

На території колишнього виставкового центру «Експоплаза» між вулицями Салютною, Естонською, Туполева та Щербаківського, продовжується  будівництво закритого житлового кварталу «Файна таун». Тут мають звести майже 60 будинків (більшість з них — від шести до дев’яти поверхів), і облаштувати навколо них «найкомфортніший простір для життя і відпочинку».

Першою вулицею нового кварталу, яку взявся реконструювати девелопер, стала Салютна. Її вирішили перетворити на технологічний простір, максимально зручний для пішоходів, велосипедистів — та власників електрокарів. За словами забудовника, ці роботи коштували йому додаткові 25 мільйонів гривень. 

Велодоріжка

Перше, що одразу помітно на новій вулиці — тут стало багато простору для пішоходів, а вздовж тротуару простягнулася червона смуга велодоріжки. Щоправда, їздити нею поки що немає сенсу: одним кінцем вона впирається у будівельний паркан, іншим — виходить на автомобільну смугу, зазвичай запарковану.

Втім, засновник компанії KAN Development Ігор Ніконов запевняє, що це — тимчасові труднощі. Він каже, що хотів би створити таке міське середовище, де приватні автівки перестануть бути головним засобом пересування:

«Наша велодоріжка пройде вздовж всього кварталу, по всіх чотирьох вулицях  і поки що це лише приклад того, якою може бути якісна велоінфраструктура. Але ми сподіваємося, що місто підтримає нашу ініціативу і продовжить її розбудовувати. Наприклад, тут давно потрібна виокремлена велодоріжка до станції метро “Нивки”, де містяни могли б, у разі необхідності, залишити велосипеди на перехоплювальному паркінгу — і їхати далі на метро».

Тому, окрім металевих паркувальних стовпчиків для приватних велосипедів, тут розмістилася і станція міського велопрокату Nextbike.

фото: KAN Development

Перепочинь, підзарядися

Тротуари та пішохідні доріжки, продовжує Ніконов, також намагалися зробити якомога доступнішими для всіх містян: зокрема, обладнали пандусами та виклали спеціальною тактильною плиткою для людей зі слабким зором.

Вздовж всього пішохідного маршруту працює безкоштовний швидкісний інтернет, встановлені баки для роздільного збору сміття та лавки, на яких можна перепочити та зарядити смартфони. Для цього окремі сидіння обладнані сонячними панелями й USB-зарядками. Такі «енергоефективні» лавки стоять по периметру місцевого публічного простору — «сухого» фонтану біля входу до житлового комплексу.        

Також на Салютній можна буде зарядити електромобіли  для них встановили одразу дві зарядні станції. Як пояснив «Хмарочосу» директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров, вони відрізняються швидкістю зарядки: перша «підживлюватиме» електрокар приблизно вісім годин, друга — лише сорок хвилин.

 

Вуличне освітлення тут також «розумне» і, за словами Назарова,  дозволяє заощаджувати до 40% електроенергії:

«Ліхтарі реагують не лише на інтенсивність природного освітлення, починаючи, наприклад, горіти, коли сутеніє, але й на рухомі об’єкти: вони загораються вночі, якщо повз них йдуть перехожі або їде транспорт».

Посміхніться, вас знімають

Вздовж всієї оновленої вулиці встановили 12 камер відеоспостереження. Назаров каже, що ці камери не просто зніматимуть все, що відбувається, але й будуть міряти транспортний трафік і рахувати пішохідні потоки.

Всі зібрані дані протягом місяця зберігатимуть в архівах, а місто зможе «враховувати їх у прийнятті управлінських рішень».

Також ці камери вміють розпізнавати обличчя перехожих і реєстраційні номери транспорту. Як кажуть проектувальники нового простору, це допоможе поліцейським ефективніше боротися зі злочинністю, порушниками громадського порядку або «героями парковки».

  

Задля більшої безпеки тут встановлена й «тривожна кнопка». Її потрібно натиснути та повідомити оператору причину виклику — і за кілька хвилин на місце має приїхати поліція.   

Коли людина бачить, як на когось напали, їй може не вистачити часу, щоб зателефонувати в поліцію, — каже Ніконов. — Натиснути кнопку та миттю повідомити, що відбувається, – значно простіше. До того ж, оператор вас не тільки почує, але й побачить — “тривожна кнопка” також обладнана відеокамерою.

Сам собі екоінспектор

Ще одна «розумна» технологія, яка запрацювала на Салютній — встановлені вздовж вулиці датчики якості повітря. Вони збиратимуть дані про забруднення місцевого повітря — і ці показники будуть щодня оприлюднювати на сторінці air.kyivsmartcity.com.

Ця платформа також відображатиме стан повітря по всьому Києву (завдяки даним зі супутника). Так, за словами розробників, містяни зможуть відслідковувати екологічну ситуацію у будь-якому районі міста. І якщо рівень шкідливих речовин у повітрі десь «зашкалюватиме»  — на мапі одразу з’явиться червона смуга…

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button