Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23415 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ревіталізація — це відновлення будівель чи міського середовища, в результаті якого їм повертають втрачене призначення або надають нового. В новому відео Проекту ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні активісти діляться досвідом, як почати змінювати міський простір навколо. 

КАРЗ-12 

Урбан-кластер на території Київського авторемонтного заводу №12. Наразі там знаходиться 4 організації: «Агенти змін», транспортні проектувальники «А+С Україна», міський журнал «Хмарочос» та Urban Curators. 

Андрій Батін, керівник проектів «Агенти змін» розповідає, навіщо ревіталізувати простір.

«КАРЗ-12 — це якась нежива зона, сіра пляма на мапі. Тобто, сюди звичайна людина і не подумає зайти. А це територія в центрі Києва, біля метро, тому ми й подумали: чому б не зробити тут кльовий простір?»

Поради

  • Визначте проблему. Проблем із публічними просторами в нас вдосталь: роздовбані парки, тротуари, сквери. Складніше відшукати гарний простір. Тому, знайдіть проблемний публічний простір, який заважає саме вам.
  • Знайдіть однодумців. Адже, публічний простір — це місце інклюзивне, доступне для всіх.
  • Спілкуйтесь, пояснюйте, залучайте. Щоб ви не робили, ви маєте пояснювати: що ви робите, на підставі чого, що саме буде в результаті, які у вас  принципи. Ті люди з якими ви комунікуєте стають співавторами проекту.

Подоляночка

Це сусідська спільнота жителів Подолу, що утворилась в 2014 році й зараз налічує понад 4500 учасників у Facebook. Спільнота ініціювала створення скверу «Самосад», що знаходиться на перетині вулиць Спаської і Волоської.

Павло Калюк, координатор спільноти сусідів «Подоляночка», співзасновник «Самосаду» вважає, що в місцевих громадіах бракує довіри один до одного.

«В нас немає культури знайомств. Якщо, наприклад, ви обійдете своїх сусідів в будинку, де ви не так давно живете і скажете: «Доброго дня, давайте знайомитись», вони подумають, що ви трошки «кукухою» поїхали»

Поради

  • Виявіть, хто вже займається цим простором. Придивіться до простору і зрозумійте, чи є там хтось, хто вважає його своїм. Це може бути навіть якась клумба у дворі, але якщо там є «лебеді» з автомобільних шин — знайдіть, хто їх робить, вивчіть уже наявних гравців. Це можуть бути локальні активні дідусі та бабусі, наприклад.
  • Шукайте компроміси. Ви можете хотіти побудувати «зоряний корабель», а хтось хотітиме набагато меншого і вам разом потрібно буде зійтись десь посередині з урахуванням інтересів та ресурсів.
  • Грайте в довгу. Врахуйте те, що ваш публічний простір потрібно буде потім підтримувати. Насправді, невелика проблема посадити дерева — велика проблема їх потім поливати. 

Район №1 

Більш ніж 30 бізнесів і організацій разом проводять свято вулиці Рейтарської — Block Party Район #1. Зароблені гроші спільнота використовує для благоустрою вулиці. Юрій Булгаков, співорганізатор події Block Party розповів більше про заходи.

«Block Party — це не про те, щоб заробити гроші. В нас безкоштовний вхід, у нас немає спонсорів, бізнеси просто скидаються грошима для того, що провести подію. І потім ті гроші, які були отримані під час події, ми витрачаємо на благоустрій вулиці Рейтарської. Ми розклеюємо оголошення, якими запрошуємо місцевих жителів на збори, ведемо комунікацію через спільноту в Facebook та групу в Viber. Але найкраще працює живе спілкування і нормальна комунікація між людьми».

***

#InnovationsTogether — це серія влогів про громадські організації та ініціативи. У попередніх випусках розповідалося про мобільний додаток «Сортуй» та дизайн для громадських організацій. Відео виходять за підтримки проекту ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button