Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Максим Асауляк

Біля станції метро «Печерська» ресторан «Марокана» розташував на тротуарі прибудову, яка закриває мозаїчне панно авторства Анатолія Гайдамаки та Лариси Мищенко. Фото опублікував Максим Асауляк.

Як повідомляє спільнота Ukrainian Modernism, у квітні начальник управління контролю за благоустроєм Тарас Панчій заявляв, що по документам тут має бути розміщено сезонний майданчик.

Панно і початок будівництва майданчика. Фото М. Жарких, pslava.info

Натомість ресторан облаштував капітальну споруду, яка до того ж займає 70% ширини тротуару.

Також спільнота посилається на пункт 35 Єдиних правил ремонту і утримання, автомобільних доріг, вулиць, який забороняє розміщувати малі архітектурні форми безпосередньо біля скульптурних та інших елементів оздоблення будинків.

Адміністрація ресторану «Марокана» поки не змогла надати коментар «Хмарочосу» щодо розміщення майданчика.

Будинок на вулиці Лесі Українки, 24 було оздоблено серією мозаїчних панно у 1969-1970 роках. Це мозаїки на теми науки і карпатських пасторалей: «Чабан», «Павич», «Вівці», «Полонина», «Вчений», «Космос», «Підводний світ» тощо.

Про початок будівництва капітальної прибудови ресторану «Марокана» повідомляв у квітні Антон Короб. «Конструкції, які будує ресторан “Марокана” вже геть не нагадують намет над літним майданчиком, який вони влаштовували щороку… Капітальний каркас… свідчить про те, що халабуда закриватиме мистецький витвір на постійно: протягом цілого року», – зазначав він.

Намет «Марокани» у 2015 році. Google Street View

У червні після звернення киян на місце виїжджали працівники відділу контролю за благоустроєм Печерської РДА. Вони встановили, що майданчик розміщено відповідно до інформаційного талону, виданого Департаментом містобудування та архітектури КМДА.

Читайте також: Київський татуювальник запустив проект тату з українськими радянськими мозаїками

Як видно зі зйомки Google Maps 2015 року, ці панно закривають різними конструкціями також інші бізнеси.

Мозаїки на вулиці Лесі Українки у 2015 році. Google Street View

Мозаїки на вулиці Лесі Українки у 2015 році. Google Street View

Мозаїки на вулиці Лесі Українки у 2015 році. Google Street View

Нагадаємо, першого червня перед Палацом дітей та юнацтва відкрили відреставрований комплекс фонтанів «Зорі та сузір’я», створений художниками Володимиром Мельниченком та Адою Рибачук.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button