Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23275 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Україна БЕЗ сміття

Україна посідає дев’яте місце серед країн з найбільшим обсягом виробленого сміття на одного жителя, повідомляє USA Today, посилаючись на низку досліджень.

Так, агентство 24/7 Tempo здійснило розрахунки на основі даних Світового банку за 2018 рік.

Тверді комунально-побутові відходи – міське сміття – зазвичай становлять менше 5% загальної кількості сміття, виробленого у країні. За 30-35% відходів у більшості розвинених країн відповідає сектор будівництва. Та в деяких країнах будівельне сміття перевищує 90% усіх відходів. Винятком є Китай, де більше половини відходів припадає на сільське господарство та промисловість.

Список «найбрудніших» країн у світі з огляду на кількість населення виглядає так:

У Сербії понад 46 млн тонн відходів припадають на будівництво, зокрема через бум будівництва житла.

«Україна, один із найбільших постачальників зброї у світі, виробляє понад 474 млн тонн відходів на рік, із яких 448 млн є небезпечними відходами. Жодна зі 105 країн, що надають доступ до даних про небезпечні відходи, не виробляє їх так багато», – зазначає видання.

Більша частина з решти 26 млн відходів – міське сміття та відходи сільського господарства, зокрема добрива, пестициди, відходи ферм і скотобоєн.

90% сміття в Люксембурзі утворюється внаслідок будівництва та демонтажу будівель.

Швеція посідає 15 місце за загальним обсягом виробленого сміття. Знов-таки, близько 93% продукує будівельний сектор. Водночас країна запровадила план із переробки будівельного сміття.

Понад 47% сміття у Вірменії продукує індустрія. Від будівництва тут дуже мало відходів. Пропри порівняно невеликий обсяг відходів, у Вірменії немає налагодженої системи поводження з ними, більшість сміття зберігається на стихійних звалищах та вивільнює в повітря токсичні гази.

Близько 3% фінського сміття – комунально-побутові відходи. Половину з них спалюють.

Третина сміття в Естонії – небезпечні відходи, що здебільшого утворюються внаслідок видобутку горючих сланців. Якщо рахувати на душу населення, це в 35 разів більше, ніж в середньому по Європі.

США виробляють найбільше сміття у світі. 2017 року самих лише комунально-побутових відходів утворилося близько 258 млн тонн. Для порівняння, китайці того року виробили 210 млн тонн (Китай врятувала від потрапляння до списку велика кількість населення).

Понад 90% сміття у Болгарії виробляє будівельний сектор.

Канада намагається зменшити кількість сміття, – і саме тому експортує значні його обсяги до інших країн, населення яких часом обурюється таким «товаром» і виходить на протести.

Читайте також: Чи справді «хіпстерська, веганська і зелена» економіка є етичною?

За прогнозами, до 2050 року кількість сміття у світі зросте принаймні на 70% через урбанізацію та ріст населення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button