Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23426 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мозаїчне панно до демонтажу. Фото: facebook.com/comfycity.lviv

На вулиці Володимира Великого у Львові забудовник знищив мозаїку рибного магазину «Океан», повідомляє Юрій Рудий. На фото також видно, що повністю знесено саму будівлю, збудовану 1982 року.

Фото: Юрій Рудий

Директор компанії-забудовника «Ріел-Естейт Груп» Віталій Молінський повідомив Tvoemisto.tv, що реставратори забрали мозаїку на збереження і пізніше її відновлять.

«Це є планові роботи, які відповідають проєкту. Спочатку ми демонтуємо стіну з мозаїкою, потім переносимо, а в кінці встановимо так, як було. Навіть покращимо її вигляд», – запевнив він.

Процес «переміщення мозаїки на збереження». Фото з Facebook-сторінки Юрія Рудого

Співвласник компанії Володимир Швед повідомив, що перед демонтажем мозаїку відсканували у 3D-форматі.

«У нас згідно з проєктом, є переміщення цієї стіни на два метри. Фахівцями тиждень тому в 3D-форматі було зроблено сканування… Я можу пообіцяти, що стіна з цим орнаментом буде в такому вигляді, в якому вона була», – цитує Шведа Львівський портал.

Мер Львова Андрій Садовий запевнив, що без відновлення мозаїки будівництва не буде.

«Компанія, яка будує на місці магазину “Океан”, брала офіційне зобов’язання зберегти мозаїку Володимира Патика. Зараз забудовник запевняє, що лише демонтував її та планує повернути на місце на новозбудовану стіну. Перевіряємо інформацію. Скажу лише, що без відновлення мозаїки ніхто нічого там не збудує», – заявив він.

Фото: facebook.com/comfycity.lviv

Пресслужба Львівської міської ради повідомила, що Інспекція держархбудконтролю проведе позапланову перевірку об’єкта і з’ясує, чи дотримався забудовник містобудівного законодавства.

«Справді зафіксовано, що фреска була знищена. Перевірка триває. У разі доведення вини порушникам загрожують штрафні санкції», — розповіли Львівському порталу в Інспекції держархбудконтролю.

У разі виявлення фактів порушення містобудівних умов та обмежень чи відхилень від проєкту, місто вимагатиме анулювати дозвіл на початок виконання будівельних робіт, а також винесе припис про зупинення будівельних робіт.

Фото: facebook.com/comfycity.lviv

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський вважає демонтаж мозаїки вандалізмом.

«Хочу звернутися до забудовника, який зруйнував мозаїку, Володимира Шведа і його компанії «Ріел-Естейт Груп». Я докладу всіх зусиль, щоби ви більше не будували у Львові. Також закликаю архітектора цього проєкту Сергія Іванова-Костецького звернутися до ДАБІ України з заявою про порушення вашого проєкту. Якщо ви цього не зробите, то вважатиму вас співучасником акту вандалізму», — заявив він у своєму блозі.

«Реконструкцію» магазину «Океан» розпочали у лютому цього року. За виданими забудовнику МУО, висота будівлі не має перевищувати 20 метрів. Чаплінський заявляв, що в оновленій будівлі має залишитися рибний магазин, а також автентична назва та радянська мозаїка.

Проєкт реконструкції магазину «Океан»

Будівля магазину не мала статусу пам’ятки, проте завдяки популярності мозаїки у львів’ян місто домовилось з забудовником про її збереження.

Торік компанію «Ріел-Естейт Груп» було оштрафовано майже на 190 тисяч гривень за перепланування пам’яток архітектури на площі Ринок, 11 та 19.

Нагадаємо, київський татуювальник спільно з проєктом Decommunized розпочав роботу над серією татуювань із радянськими мозаїками. Серед вже готових тату – фрагмент мозаїки з магазину «Океан» у Львові.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button