Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Дарницькому районі Києва за адресою вул. Ревуцького, 35 презентували комплексну станцію моніторингу якості повітря. Вона стала другою в рамках проекту Managing Air Quality від міської ініціативи Kyiv Smart City. 

Прилад перевіряє в режимі реального часу не тільки концентрацію пилу, а й рівень оксиду азоту, сірки, озону і чадного газу та вимірює температуру і вологість.

«Ми вирішили встановити цю станцію саме тут, адже це найближче ОСББ, яке знаходиться біля єдиного в Украні сміттєспалювального заводу «Енергія». Від нього до будинку на Ревуцького лише 2 км», – пояснює Олександр Карпенко, керівник напрямку «Розумне довкілля» KyivSmartCity. 

Скільки це коштувало

Це друга станція, яку встановили в рамках громадського проекту «Розумне довкілля». Перша станція моніторингу якості довкілля уже працює у ЖК «Файна таун» на Салютній, 2.

«Спочатку ми планували встановити 30 таких станцій у 2019 році. Оскільки до кінця року вже залишилось менше, ніж півроку, ми плануємо встановити ще хоча б 15 таких станцій», – пояснює Карпенко. 

За словами Олександра Карпенка, усі станції купували за кошти інвесторів або за допомогою крауфдандингу. Вартість однієї станції разом з обслуговуванням складає $800. Станцію встановили на висоті 4 м, оскільки саме така висота рекомендована Директивою ЄС.

«На станцію на Ревуцького кошти виділили небайдужі підприємці, однак ми бачимо, що це цікаво і для жителів довколишніх будинків. Якщо у будинку живе 800 мешканців, вони можуть скинутись по одному долару на станцію моніторингу. Це дасть їм можливість зрозуміти, яким повітрям вони дихають, де безпечно гуляти з дітьми, а куди краще не заходити», – пояснює Олександр.

Наступну станцію моніторингу планують встановити у Святошинському районі Києва, оскільки тут немає стаціонарних пунктів моніторингу якості повітря від Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського.

Читайте також: У Києві запустять систему перевірки якості повітря. Як вона працюватиме?

«До нас звертались з проханням встановити пункт на Майдані Незалежності, на Бессарабській площі, яка є найзабрудненішою не лише в Києві, а й в Україні. Втім, найбільш вірогідно, що третій пункт буде таки у Святошинському районі. Зараз ми ведемо консультації з науковцями, за якою адресою його краще розташувати», – розповідає Олександр Карпенко. 

Як працюють станції моніторингу якості повітря

Ще навесні у Києві запустили портал air.kyivsmartcity.com, на якому кияни в режимі реального часу можуть дізнатись про якість повітря. 

На цьому порталі замірюється якість повітря за вісьмома показниками, які визначені у директиві  Директиві Євросоюзу 2008/50/ЄС. Це, зокрема, рівень озону, бензолу, оксиду та діоксиду азоту, діоксиду сірки, чадного газу та дрібнодисперсного пилу (частинки PM10 та PM2.5) в повітрі. Також є датчики, які вимірюють температуру та вологість повітря.

Особливість системи моніторингу якості повітря від KyivSmartCity є її відкритість та актуальність. Для цього не потрібно реєструватись у системі, а всі дані оновлюються кожні 10 хвилин і їх можна завантажити у машиночитному форматі.

«Станція працює в режимі реального часу. Передача даних здійснюється через вай-фай. На порталі є інтерактивна мапа, на якій можна обрати маркер. За кожним і забруднювачем ми можемо бачити історичний тренд, як змінюється концентрація протягом доби», – пояснює Олександр Карпенко.

За його даними вже зовсім скоро у Києві запрацює мобільна пересувна лабораторія перевірки якості повітря. Потрібне обладнання вже закупила Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління.

«Ми плануємо співпрацювати з ними щодо перевірок якості повітря. Якщо ми займаємось лише моніторингом, то це буде сертифікована лабораторія. Ми плануємо їх залучати, якщо буде перевищення норми у 3-5 разів. Тоді ми матимемо офіційні дані, на основі яких ми зможемо звертатись до державної екологічної інспекції, щоб вона реагувала на порушення», – розповідає Олександр Карпенко.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button