Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash / Green Chameleon

Український центр оцінювання якості освіти представив звіт про стан освітньої нерівності у містах та селах. Про це повідомляє Texty.org.

Згідно з ним, випускники, які складають ЗНО з міста, отримують за тест, в середньому, на 15 балів більше за випускників з сіл. Починаючи з першого ЗНО в Україні найбільший розрив у результатах спостерігається в англійській мові та математиці. У 2018 році 18% складачів тестів із сіл не перетнули прохідний поріг, у той час як серед міських складачів іспит провалили лише 4%.

Сільські випускники рідше обирають престижні спеціальності з високим прохідним балом: у 2018 році вдвічі менша кількість випускників з сіл, ніж з міста, обрала вступ зокрема на ІТ-спеціальності. На педагога вступали 10% містян та 20% селян, на аграріїв – 2% містян, 6% селян.

Ситуацію пояснюють чотирма причинами:

  • У селі менше доступу до якісної дошкільної та середньої освіти

Випускники ліцеїв та гімназій, які є в основному в містах, отримують вищі бали на ЗНО. Школи в селах гірше забезпечені оснащенням та кадрами.

  • У селі менше доступу до репетиторів та гуртків 

Зокрема, батькам важко сплачувати дитині репетитора, позаяк він зазвичай працює в місті. Відвідування додаткових занять вимагає також додаткових коштів на проїзд. У містах на 13% складачів ЗНО користуються послугами репетитора, ніж у селі. В свою чергу, ефективність відвідування гуртків до вступу підтверджує тестування міжнародної організації якості та рівності освіти PISA.

  • Батьки сільських дітей менше забезпечені фінансово

Держстат виявив, що прибуток батьків із сіл в середньому на 14% нижчий, ніж батьків з міст. У 2015 році складачі з родин із нижчим соціально-економічним статусом отримали за природничий іспит на 13% менший бал за містян, на 12% нижчий – за читацький і на 14% – за математичний.

Варто зазначити, що вступники з сільських сімей менше забезпечені інтернетом та власною літературою.

Також зазначають, що для батьків із сільської місцевості переїзд дитини на навчання в місто часто виявляється невигідним.

  • Сільські батьки частіше отримують освіту нижчого рівня

В Огранізації економічного співробітництва та розвитку «Освітні можливості для всіх» йдеться про те, що батьки з вищим рівнем освіти мають вищі очікування до освіти дітей. Дослідження PISA також показують, що високоосвічені батьки з більш забезпеченого соціально-економічного середовища підштовхують дітей вчитися краще.

Читайте також: Прописка у бабусі та інші хитрощі: як у Києві набирали дітей до Нової української школи

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button