Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Готель Stamba у Тбілісі. Фото: Adjara Group

Грузинська компанія Adjara Group стала відома тим, що облаштовує бруталістські будівлі радянських часів на готелі, серед яких готель Stamba у Тбілісі, що торік отримав премію AHEAD Europe, повідомляє Dezeen.

Перший готель – франшизи Holiday Inn – компанія реалізувала у 2010 році, реконструювавши радянську будівлю готелю «Аджарія». Поштовхом для діяльності певною мірою стала війна з Росією 2008 року, оскільки після цього чимало грузинів відчули потребу «підняти дух країни».

Holiday Inn, колишній радянський готель «Аджарія». Фото: ihg.com

Відповідно, концепція готелів базується на наданні туристам питомо локального, грузинського досвіду.

«Куди б ти не приїздив, в усіх міжнародних готельних мережах почуваєшся однаково. Прокидаєшся і не розумієш, в якому ти місті. Тут у Грузії ми хочемо, щоб люди отримували саме місцевий досвід, з місцевою кухнею, культурою», – розповідає директор Adjara Валерій Чехерія.

Другий проєкт – готель Rooms, який було створено на базі закинутого радянського санаторію в курортній гірській місцевості Степанцмінда (Казбеґі). Фасад оздобили деревом, інтер’єр зробили еклектичним, використавши елементи нью-йоркського стилю 1930-х років – у 1990-х роках засновники компанії довгий час жили у Нью-Йорку.

Готель Rooms KAZBEGI. Фото: roomshotels.com

Після цього відкрили ще один готель Rooms у Тбілісі, у будівлі колишньої типографії. Згодом іншу частину тієї ж будівлі віддали під готель Stamba.

Готель Stamba. Фото: facebook.com/StambaHotel

Хостел Fabrika з’явився на місці колишньої швацької фабрики у Тбілісі.

Хостел Fabrika. Фото: hostelfabrika.com

«Ми шукаємо місця з історією, оцей радянський бруталізм, зберігаємо їхній дух та показуємо їхню історію. Об’єкти мають бути дуже характерними для певного району», – каже Чехерія.

Хостел Fabrika. Фото: facebook.com/fabrikahosteltbilisi/

Крім того, проєкти компанії включають допомогу місцевій художній та музичній спільноті, зокрема, створення арт-хабів для некомерційних заходів. Одне крило будівлі готелю Stamba віддали під безкоштовний простір для художників і дизайнерів. Зараз тут створюють музей фотографії.

Готель Stamba у Тбілісі. Фото: Adjara Group

Також компанія підтримала проведення у Тбілісі архітектурної бієнале та фестивалю фотографії.

«Вони не слідують звичайним правилам готельного бізнесу. Вони багато вкладають у грузинське мистецтво, туризм та розвиток країни», – описує компанію Adjara галеристка Тамуна Гваберідзе.

Готель Stamba. Фото: facebook.com/StambaHotel

Для розробки уніформи працівників того чи іншого готелю залучають місцевих дизайнерів. Для їхньої роботи створили окреме ательє. При цьому форму розробляють наново для кожного сезону.

Приклад уніформи. Фото: roomshotels.com

Продукти для ресторанів постачають місцеві фермери. Більш того, Adjara запустила власну агрокультурну програму, придбавши чотири тисячі гектарів землі. У готелі Stamba облаштували «вертикальний город», в якому вирощують органічні овочі, ягоди, зелень. Кажуть, що при цьому використовують на 75% менше води, ніж за традиційних методів господарства.

Готель Stamba. Фото: facebook.com/StambaHotel

Дивіться також: У Брюсселі пам’ятку модернізму перетворили на коворкінг

Нагадаємо, у травні видавництво «Основи» випустило книгу «Soviet Modernism. Brutalism. Post-Modernism. Buildings and Structures in Ukraine 1955-1991», над якою працювали понад два роки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button