Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23618 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Ed Robertson, Unsplash

Провідні британські архітектори та інженери закликали муніципалітет Лондона заборонити будівництво скляних хмарочосів, повідомляє The Guardian.

«Вкрай дивно будувати теплицю під час глобального потепління. Стандартний скляний фасад потребує значної кількості енергії для охолодження, а використання енергії означає значні викиди вуглецю», – пояснює Саймон Стерджис, радник Адміністрації Великого Лондона і голова групи сталого розвитку в Королівському інституті британських архітекторів.

Скляні фасади здобули чималу популярність у Лондоні завдяки потраплянню природного світла всередину будівлі та краєвидам, що відкриваються з панорамних вікон. Водночас сонячне світло сильно нагріває фасад, і приміщення потребує штучного охолодження.

За оцінками, близько 14% всієї енергії, що витрачається у світі, припадає на кондиціонування будівель. Близько 40% викидів вуглецю в світі виробляється в результаті будівництва, опалення та кондиціонування будинків. Через це у квітні мер Нью-Йорка Білл де Блазіо погрожував не лише заборонити скляні фасади, але й змусити девелоперів переробити вже готові будинки.

Водночас узимку скляний фасад забезпечує протилежний ефект – завдяки більшому потраплянню сонячного світла приміщення краще прогрівається і, відповідно, потребує менше ресурсів на опалення.

Крім того, Саймон Ваятт член британської Ради з екологічного будівництва, зазначає, що природна вентиляція може забезпечувати 60-70% потреби в охолодженні, але погано працює в умовах центру великого міста з його загазованістю та шумом.

Одне з рішень – альтернативні види скла, прозорість якого може зменшуватися під час спеки, і яке може навіть саме виробляти енергію. Таку технологію було застосовано у проєкті The Edge в Амстердамі. Також у цій будівлі віконні пройми менші з південної, східної та західної сторін.

Фото: Ronald Tilleman // plparchitecture.com/the-edge

Як завжди, є й інший бік проблеми: енергоефективні вікна дорожчі, мають менший термін служби та їх неможливо переробляти.

Нагадаємо, муніципалітет Лондона відмовив у будівництві хмарочоса «Тюльпан», спроєктованого Foster + Partners.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button