X

В Україні створили інтерактивну карту місць, де росте амброзія

Пилок амброзії. Фото: facebook.com/NashGorodBezAmbrozii

Одеські активісти створили інтерактивну карту ділянок, де росте амброзія – один із найагресивніших алергенів.

На мапі позначено локації з амброзією та місця, вже очищені від рослини. Зареєстровані користувачі можуть завантажувати фотографії місць із амброзією через Facebook.

У липні науковці зареєстрували на сайті електронних звернень Київради петицію з вимогою зупинити розповсюдження амброзії в Києві. Зокрема, пропонують розробити стратегію боротьби з цією рослиною та щосезону скошувати зарості у період до цвітіння та за місяць після цього.

Вчені пишуть, що амброзія потрапила до України з Північної Америки у 1920-1930-ті роки. Наразі інвазія перебуває в активній фазі, і Київ є потужним транспортним вузлом.

Період цвітіння амброзії – з середини липня до перших заморозків. У цей час рослина здатна утворювати величезну кількість насіння, що й забезпечило їй можливість швидко розширювати свій ареал.

Знищення амброзії. Фото: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Олександрівському району

Алергію викликають білки, які містяться в пилку амброзії. Вони можуть спровокувати не лише сильну імунну – алергічну – реакцію, але й астму.

На невеликій площі амброзію можна вирвати руками з корінням. «Київзеленбуд» викошує амброзію або обробляє гербіцидом «Стоп-амброзія», виготовленим на основі природного мінералу бішофіту. Запевняють, що оброблена рослина стає неалергенною і нефертильною, тобто її насіння не здатне розмножуватись. Очищені ділянки засівають газонними травами.

Нагадаємо, на початку липня Міністерство охорони здоров’я опублікувало проєкт змін до санітарних норм.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Відкрити повну версію сайту