Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Олег Куцький, facebook.com/adamsoleg

Одеська міська рада проголосувала за дострокове розірвання контракту з директором Одеського художнього музею, художником Олександром Ройтбурдом, повідомляють місцеві ЗМІ.

За звільнення Ройтбурда проголосував 61 депутат, проти були троє, зокрема в.о. голови ОДА Світлана Шаталова.

«Ваша наполегливість не має меж, ваші “договорняки” суперечать здоровому глузду й логіці. За Ройтбурда колекція музею збільшилась на 49 об’єктів, проведено ремонт, причому за рахунок меценатів», – цитує Шаталову Думская.

Фото: пресслужба Одеського художнього музею

Також за Ройтбурда вступилися депутат від Європейської солідарності Юрій Басюк та заступник голови ОДА Віталій Свичинський. Останній заявив, що суспільство не пробачить депутатам цього звільнення, пише Вікна-Одеса.

З іншого боку, колишній голова облради Анатолій Урбанський зателефонував по гучному зв’язку до сесійної зали і вимагав звільнити Ройтбурда, заявивши, що «ми повинні змусити себе поважати». Про це повідомив Ройтбурд.

Питання про звільнення винесли на порядок денний за ініціативою депутата Олексія Кобильникова. Він поскаржився, що Ройтбурд ігнорує запити щодо фінансової діяльності музею та ставиться до депутатського корпусу «без належної поваги».

Кобильников також звинуватив Ройтбурда в конфлікті з колишнім директором музею Віталієм Абрамовим. Той написав заяву про те, що його нібито побив російський мистецтвознавець Павел Голубєв, котрого Ройтбурд запросив працювати в музеї. Пояснення Голубєва викладено на Facebook-сторінці Ройтбурда.

Тим часом колектив Одеського художнього музею надіслав до обладміністрації листа з проханням не звільняти Ройтбурда. Працівники повідомляють, що за перший неповний рік його роботи музей заробив понад 2,8 мільйона гривень, в тому час як у 2017 році доходи складали 740 тисяч гривень.

Стан однієї з зал музею у 2017 році. Фото: Олександр Ройтбурд

За Ройтбурда було відремонтовано аварійні приміщення музею, влаштовано кілька виставок відомих сучасних художників, проведено десятки лекцій, кінопоказів, концертів, авторських екскурсій від Сергія Жадана, Марата Гельмана тощо. 2018 року колекцію музею поповнили 49 творів, цьогоріч – ще 67. У травні Одеський художній музей отримав нову айдентику.

Та ж зала після ремонту. Фото: lotsia.com.ua

Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора музею наприкінці 2017 року, але проти виступила частина депутатів облради, переважно Оппоблок та інші вихідці з Партії регіонів. Зокрема, демонстрували начебто висновок експертизи, де йшлося, що Ройтбурд пише картини фекаліями. В результаті баталій Ройтбурд таки очолив музей у березні 2018 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button