Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: babynyar.org

Проєкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» буде створювати команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design – так одноголосно вирішило журі міжнародного архітектурного конкурсу. Меморіальний центр Голокосту розташовуватиметься на місці масових розстрілів у Бабиному Яру в 1941-43 роках. Це буде перший у Східній Європі меморіал такого типу.

Команда-переможець у своєму проекті багато уваги приділила сприйняттю майбутніх відвідувачів центру. До основної експозиції, розташованої на 20 метрів нижче рівня землі, веде довгий, схожий на щілину, вхід. Його стіни зрештою змикаються над відвідувачами.

Фото: babynyar.org

«Це аналогія, з одного боку, шляху жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з іншого — спершу непомітного, але невпинного сліпого занурення суспільства у темряву насилля», – сказано на офіційній сторінці меморіального центру.

Після перегляду основної експозиції відвідувачі повертатимуться у наповнений світлом простір.

«Цей демократичний простір є серцем меморіального центру та символізує майбутнє, що дає надію. Саме довкола нього розташовані приміщення для діалогу, досліджень і публічних заходів. Архітектурне рішення побудоване на контрасті між цими просторами темряви й світла», – йдеться в повідомленні меморіального центру.

Фото: http://babynyar.org

Команда проєкту працюватиме над втіленням архітектурного рішення під час серії воркшопів із бюро-переможцем.

Фото: http://babynyar.org

Дата відкриття меморіального комплексу наразі невідома і залежатиме від складності реалізації проєкту.

Австрійське бюро Querkraft Architekten, засноване у Відні, є архітектурною командою з трьома партнерами Якобом Данклом, Гердом Ерхарттом та Пітером Саппом. Бюро було засноване в 1998 році. Як каже команда Querkraft Architekten, бюро не має спеціалізованого фокусу, а радше виступає за вироблення іншого підходу до архітектури та дизайну.

«Якщо ви звернете увагу на політичні тенденції нашого часу в Європі, то, гадаю, помітите, як важливо показати небезпеку націоналізму, расизму та тоталітарних ідеологій, а також показати, куди ці ідеології можуть привести. Завдання цікаве тим, що це треба робити делікатно і чуйно. Ми хочемо зробити щось не лише негативне, але й позитивне. Меморіальний центр у Києві має проявляти культурне, соціальне та релігійне різноманіття», – коментує команда-переможець.

Культурні проекти Querkraft Architekten включають Віденський римський музей (2008), реконструкцію вестибюля Віденського технічного музею (2010) та музей Liaunig в Нойгаузі, Австрія (2015). Також проект Querkraft Architekten був обраний для австрійського павільйону Expo 2020 в Дубаях.

Друге й третє місця посіли проєкти бюро Dorte Mandrup A/S  (Данія) з ландшафтним архітектором Martha Schwartz (США) та merz merz (Німеччина) з ландшафтним архітектором TOPOTEK 1 (Німеччина) відповідно. До п’ятірки фіналістів другого, завершального, етапу архітектурного конкурсу також увійшли роботи бюро Richter Musikowski  (Німеччина) з ландшафтним архітектором FABULISM та Lysann Schmidt (Німеччина) та BURØ architects (Україна) з ландшафтним архітектором Ксенією Феофілактовою “V POLE DESIGN” (Україна).

Усього на конкурс надійшло 165 заявок від архітектурних бюро з 36 країн світу. Серед них були такі знамениті бюро як Eisenman Architects, Diller Scofidio + Renfro (США), Zaha Hadid Architects (Великобританія). До слова, Eisenman Architects було автором Меморіалу вбитим євреям Європи у Берліні. Кваліфікаційний відбір пройшли 10 бюро.

Фото Бабиного Яру військового фотографа Йоганнеса Хале, зняте на початку жовтня 1941 року, одразу після основних розстрілів. (Архів Інституту соціальних досліджень Гамбурга)

Нагадаємо, що архітектурний конкурс на проєкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» стартував 19 грудня 2018 року. Організатором виступила німецька компанія [phase eins], яка також проводила конкурс на кращі проєкти меморіалу Героїв Небесної Сотні та музею Революції гідності.

Конкурс проходив у два етапи. Процедура базувалася на стандартах ЮНЕСКО для архітектурних конкурсів та правилах Міжнародної спілки архітекторів. Члени журі оцінювали проєкти на умовах анонімності за заздалегідь визначеними критеріями.

«Розташований в автентичному історичному місці, а також в межах наявного ландшафту меморіалів,Центр Голокосту стане місцем пам’яті та багатофункціональним музеєм, який пов’язуватиме різноманітні лінії викладення історичних подій з сучасними та актуальними виставками. Маючи інноваційні та орієнтовані на міжнародне співробітництво інструменти вивчення та дослідження майбутнього історії, Центр відіграватиме роль як науково-дослідної установи, так і середовища навчально-методичної діяльності», – сказано на сайті меморіального комплексу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button