Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Юрій Ліфансе

Цієї зими «Хмарочос» відвідав акцію допомоги київським бездомним, яку щотижня проводять волонтери Спільноти святого Егідія та руху «Молодь за мир».

Вчора, 10 вересня, вони презентували довідник «Де в Києві поїсти, помитися, переночувати» — і сподіваються, що він стане у нагоді і тим, хто опинився на вулиці, і тим, хто захоче їм допомогти.   

— Ми спілкуємося з бездомними людьми вже двадцять років. — розповідає «Хмарочосу» волонтерка Ольга Макар. — І впродовж всього цього часу вони змушені жити в інформаційному вакуумі. Безхатьки не заходять в інтернет, у них немає телефонів, вони не можуть дозволити собі купувати газети. Єдине джерело інформації для них — це «сарафанне радіо». Тому ми вирішили скласти для бездомних детальний довідник і включити до нього всі київські адреси, де вони можуть знайти підтримку. Ми надрукували 1700 таких примірників завдяки Програмі прямої допомоги Уряду Австралії — і дуже їм за це вдячні. 

Довідник складається з восьми розділів. Інформацію для кожного розділу активісти збирали — й перевіряли — протягом кількох місяців. В книжечці перераховані всі проблеми, з якими зіштовхуються люди на вулиці — і вказані всі організації, ініціативи та муніципальні служби, яку зможуть їм допомогти (з телефонами, адресами і поясненнями, як краще туди доїхати). 

Відтак бездомні знатимуть все: де і на яких умовах можна переночувати; як відновити свій паспорт і що для цього потрібно; куди треба їхати за новим одягом чи безкоштовним обідом; коли можна безкоштовно відвідати музеї і до яких лікарів можна звертатися. На жаль, вибір при цьому не надто великий. 

У Києві й досі є лише три місця, де безхатьки можуть помитися — але спершу вони мають заплатити за ночівлю.

Ці довідники знадобляться і людям, які хочуть допомогти бездомним, але ще не знають як. Втім, для цього примірників має бути набагато більше. Тож волонтери сподіваються, що в майбутньому їм вдасться значно збільшити цей наклад.    

Також активісти передадуть триста примірників для київської поліції. Там довідники розділять між патрульними екіпажами. Вони так само віддаватимуть їх безхатькам, яких перестріватимуть на вулицях. 

Того ж дня волонтери почали роздавати їх підопічним бездомним — зокрема, на Контрактовій площі. Там одним із перших свій примірник отримав 52-річний киянин Ігор, який живе на вулиці вже п’ятий рік, маючи при цьому інвалідність.  

Весь цей час він намагається повернути свою квартиру. Звідти його виселили шахраї, скориставшись підробленими документами і одразу перепродавши її іншим людям. Попри те, що Ігор зміг виграти справу в суді, повертати йому житло ніхто не поспішає. 

Втім, завдячуючи Антону, одному з волонтерів, Ігор ще півтора місяці житиме у відносному спокої. На свій день народження Антон попросив всіх, хто хоче його привітати, скинути йому гроші на картку — і зняти на них місце в хостелі для Ігоря. 

На це прохання радо відгукнулися: зібраних грошей вистачило на оплату двох місяців проживання у хостелі біля метро. Але, за словами волонтера, знайти місце для Ігоря було нелегко. Адміністратори одразу кількох хостелів відмовлялися селити бездомного, який ходить на милиці, майже не володіє правою рукою і погано розмовляє після інсульту.         

— Не допомогло навіть те, що в Ігоря все добре з документами, — розповідає Антон. — Люди часто не розуміють, наскільки це важливо — мати дах над головою. Можна приймати душ, міняти білизну і засинати на ліжку. З собою не потрібно носити всі свої речі, боячись, що їх вкрадуть — або щоб було на чому спати і чим вкритися. Бездомному дуже важко самому знайти собі бодай койко-місце: коли людина опиняється на вулиці, вона вже морально прибита, тож її доволі легко ошукувати і проганяти. Тому, на жаль, навіть в цьому їм потрібна стороння допомога…

«Хмарочос» також повідомляв, що наприкінці цього року КМДА планує створити новий центр для обслуговування бездомних. Але, фактично, мова йде лише про реорганізацію одного з діючих соціальних центрів. Тож це відкриття не потребуватиме «додаткових витрат з міського бюджету».  

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button