Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Rustic Vegan, Unsplash

Вегетаріанська дієта знижує ризик виникнення інфаркту, та водночас у вегетаріанців значно зростає ризик інсульту. Про це йдеться в опублікованому четвертого вересня у British Medical Journal дослідженні оксфордських вчених.

Науковці опитували більш як 48 тисяч британців із різними харчовими звичками протягом 18 років – з 1993 до 2010 року. Їхні медичні історії досліджували до 2016 року.

Опитуваних було поділено на три групи – м’ясоїди (майже 24,5 тисячі), пескетаріанці, тобто ті, хто не споживав м’яса, але споживав рибу (7,5 тисяч) та вегетаріанці й вегани (понад 16 тисяч).

Протягом 18 років серед піддослідних було зафіксовано 2820 випадків ішемічної хвороди серця (зокрема 788 інфарктів міокарда), 1072 випадків інсульту.

Як виявилося, вегетаріанці, вегани та пескетаріанці мали на 13% менший ризик ішемічної хвороби серця, ніж м’ясоїди. Однак, вегетаріанці й вегани мали на 43% більший ризик геморагічного інсульту.

Усі групи піддослідних було розподілено за блоками відповідно до низки характеристик, таких як вік, стать, куріння, вживання алкоголю, фізична активність тощо. Ці варіації було враховано у результатах.

При цьому піддослідні, які не вживали м’яса, переважно були молодшого віку, фізично активніші, менше курили, мали нижчий рівень тиску та холестерину, а також нижчу вагу. Вчені вважають, що нижчий ризик ішемічної хвороби серця серед вегетаріаців і веганів пов’язано саме з цим.

Щодо вищого ризику інсультів серед вегетаріанців, вчені припускають, що це може бути пов’язано з браком вітамінів B12 та D та амінокислот та жирних кислот.

Читайте також: У Канаді розробили «вегетаріанське» мишаче м’ясо для котів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button