Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

Подібні ліхтарі на початку століття у Києві.

У Києві на вулиці Пушкінській почали встановлювати стовпчики та ліхтарі в стилі «Стімпанк».

У вівторок, 10 вересня у мережі опублікували відео з цими ліхтарями.

Основи для маленьких стовпчиків і великих стовпів кияни помітили по всій довжині відремонованих ділянок вулиці. Але вже в середу на вулиці було лише 2-3 маленьких стовпчики,  великий, який потрапив на відео, взагалі зник.

«Будуть стандартні хромовані антипаркувальні стовпчики», – коментує в Фб радник із питань розвитку велоінфраструктури Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Станіслав Клименко, оскільки «стімпанк» не пасує до консолей світлофорів та велопарковок. 

Поява і зникнення стовпчиків може пояснюватися тим, що за процедурою тендеру підрядник будує все за власні кошти  і тільки після передачі об’єкта отримує розрахунок. Можливо, стімпанкові ліхтарі були неоплаченим пробним варіантом.

Стімпанк кафе у Кейптауні. Фото: wikipedia

Нагадаємо, що стімпанком (з англ. steam – «пара», punk – «протест, конфлікт»)  називають  підвид фантастики, дія якого відбувається у світі, де парові машини замінили електроніку. Цю антиутопію з елементами нуару часто стилізують під вікторіанську Англію, коли у стилістиці XIX століття діють хакери, штучний інтелект, корпорації і державна машина. Термін виник як пародійне протиставлення кіберпанку, але «панківське» ставлення головних героїв до навколишньої дійсності збереглося.

Стімпанк набув популярності завдяки коміксам, рольовим іграм, телесеріалам та аніме.

 

 

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button