Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23471 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Креативний департамент Центрального універмагу міста запропонував восьми українським художникам розробити сюжети для вітрин центрального універмагу міста. Художники працювали на межі моди і мистецтва, зачіпаючи теми історії, урбаністики, соціальної відповідальності та освіти.

Для участі в проєкті запросили зовсім різних за методом роботи художників. Їхній підхід до дизайну вітрин обмежувався лише заданою темою – «краса в недосконалості».

Вітрина художниці Маші Реви

Художниця і дизайнерка Маша Рева зімітувала у вітрині галерейний простір, який нагадує про стан робочого процесу. Маша Рева раніше розробляла костюми для Королівської опери в Лондоні, яка брала участь в інших модних колабораціях (зокрема, була представлена ​​на Milan Design Week 2019, співпрацювала з дизайнерами Симоном Жакмюсом і Рейчл Комі, випустила серію капсульних колекцій з українським брендом Syndicate).

Юлія Бєляєва створила ряд скульптур із реальних людей, з якими вона познайомилася в інстаграмі. Юлія сканувала людей і віддруковувала в 3D форми, з яких потім робила скульптури. Художниця хотіла показати образ людини в момент використання сучасних технологій. «Наші профайли завжди створюють деякий спектр міфів про людину», – коментує художниця.

Скульптури Юлії Бєляєвої

Вітрина Юлії Полященко під назвою «Мій скарб» тематизує стасусність і розкіш, а також любов люднини прикрашати себе. За словами художниці йдеться також про так зване «стабільне капіталовкладення в нестабільні часи». Інсталяція також відсилає до символів української історії.

Вітрина Юлії Полященко

Художник Вова Воротньов використав для створення вітрини один зі своїх улюблених прийомів – тиражування образу «спортивного жителя міста». «Іконічний образ спортивного чоловічка, який є архетипом київського спортивного хлопця», – коментує художник, називаючи цей образ своїм nome de plume (псевдонімом).

Вітрина Вови Воротньова

Оксана Левченя (лауреатка премії London Art Biennale) вперше представила один зі своїх килимів, за основу створення якого художниця взяла плани міста Києва. Через роботи Оксани можна побачити, як традиційне декоративно-прикладне мистецтво повертається до нас як сучасне мистецтво.

Вітрина Оксани Левченя

Дует братів-близьнюків BRATY ART зачепили тему «справжньості» і «природної сутності» людини. Їхня робота «Природа людини» займає дві вітрини ЦУМУ. Художники розробили два колажі – один проектується на екран, а другий – статичний. Серед іншого, в композиція йдеться про відмінності і подібності поглядів на творчіть братів-близнюків.

Робота BRATY ART

Представники арт-групи Pomme de boue побажали залишитися інкогніто. У вітрині столичного універмагу – найбільша з їхніх робіт із зображенням того, як на «Рибальський міст» падає метеорит. Раніше представники групи створювали авторські мозаїки по всьому Києву.

«Краса – це не ідеальні форми або прагнення до них. Унікальність – це і є справжня краса та цінність. Знайти красу в недосконалому і мінливому – головне завдання для сучасного мистецтва. Можна нескінченно сперечатися про сумісність моди та мистецтва, звеличувати одне або інше. Проте, подібний вид співпраці захопив ці два світи, реалізовані численні проекти: Versace і Енді Уорхол в 1991, Louis Vuitton і Джефф Кунс в 2017, Dior і Kaws в 2019 тозо», – коментує Христина Юра, керівник креативного відділу ЦУМ.

Більше про кожну з робіт можна побачити у відео.

.

Нагадаємо, що минулого року Центральний універмаг оформлював вітрини концепції «Калейдоскоп», а до 80-річного ювілею ЦУМ навесні цього року, вітрини були оформлені різноманітними фантастичними сюжетами із загальною ідеєю «Переродження».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button