Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Переяслав-Хмельницький. Центральна площа міста – майдан Богдана Хмельницького. Фото: Вікіпедія

За повернення Переяслав-Хмельницькому історичної назви Переяслав проголосував комітет Верховної ради, про це написала прес-секретарка Голови ВРУ, Ольга Туній.

Міська рада Переяслав-Хмельницького звернулась з проханням про повернення історичної назви до обласної ради ще минулого року. Облрада рішення підтримала і передала звернення парламенту. Тепер рішення чекає остаточного схвалення Верховної Ради.

Міська влада хотіла перейменувати місто ще у 2000 році, але тоді проєкт заблокували комуністи.

Переяслав був переіменований на Переяслав-Хмельницький 12 жовтня 1943 року на честь Переяславської ради, угоди між гетьманським та царським урядами, яку укладав Богдан Хмельницький і яка передбачала військово-політичний союз двох держав — Гетьманщини та Московського царства.

Оцінка самої Переяславської ради є предметом частих суперечок між ученими. Хоча угоди предбачали незалежність Гетьманщини, в дійсності вони нескінченно порушувалися, а тому Переяславську раду вчені вважають початком залежності Гетьманщини від Москви.

Перейменування Переяслава було частиною радянської політики створення міфу «возз’єднання» України і Росії.

У 1954 році у СРСР помпезно відсвяткували 300-річчя Переяславської ради, яку тоді зумисне трактували як акт «возз’єднання» України і Росії.

У жовтні 1961 року в Переяславі-Хмельницькому відкрили монумент на честь 300-річчя «возз’єднання» України з Росією.

Монумент «возз’єднання» України з Росією.  Фото: Вікіпедія

«В умовах “гібридної” війни Російської Федерації проти України збереження назви Переяслав-Хмельницький означатиме історичну, ідеологічну, ціннісну капітуляцію перед російським імперським неоколоніалізмом як у масштабах нашої малої батьківщини, так і України в цілому», – сказано в рішенні міської ради.

До 300-ої річниці Переяславської Ради приурочили також передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР, а також перейменували місто Проскурів на Хмельницький і перенесли до нього обласний центр Кам’янець-Подільської області, яка також змінила назву на Хмельницьку.

Нагадаємо також, що модерністський монумент – Арку дружби народів у Києві у 1982 році спорудили в Києві теж на честь Переяславської ради і «возз’єднання» України з Росією.

Арка дружби народів у Києві. Фото: Вікіпедія

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button