Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шістандцятирічна шведська екоактивістка Грета Тунберг виступила на Генасамблеї ООН, де звинуватила світових лідерів у свідомій відмові реагувати на екологічні загрози.

«Цілі екосистеми руйнуються. Ми стоїмо на порозі масового вимирання. А все, про що ви (світові лідери — ред.) можете говорити — це гроші та казки про безкінечний економічний розвиток. Як ви смієте! Понад 30 років учені попереджають нас. Як ви смієте відвертатися від реальності і казати, що ви робите усе можливе?», – сказала Грета під час свого емоційного виступу.

Дівчина наголосила, що саме її поколінню доведеться мати справу з тією екологічною катастрофою, до якої наближує планету сьогоднішня діяльність людини. ЇЇ покоління трактує відсутність рішучих дій з боку світових лідерів як зраду, яку вони ніколи не пробачать.

«Скорочення емісій (викидів парникових газів) протягом 10 років на 50%, лише на 50%, наблизить нас до мети (збільшення температури планети) в 1,5 градуси і запустить ланцюгову реакцію, яку ми не зможемо контролювати. Нашому поколінню доведеться якось витягувати з атмосфери мільярди тонн ваших викидів СО2, а технологій для цього не існує. Нас не влаштовує 50%, тому що жити з цим доведеться нам. Як ви смієте удавати, що все можна виправити за допомогою технічних рішень, нічого не змінюючи більше?», – наполягала активістка.

Служба новин ООН опублікувала повну версію промови

Грета Тунберг відома тим, що в серпні 2018 року розпочала перший шкільний страйк на захист клімату під будівлею парламенту Швеції. Активістка відмовилася відвідувати школу, доки не буде реакції на її заклики до негайних дій проти змін клімату. Згодом Грета продовжувала страйк щоп’ятниці, до якого приєдналися тисячі шведських школярів.

Головне завдання активістки і її руху – зниження викидів та виконання Паризької кліматичної угоди, яка підписана, щоб уникнути зростанню світової температури на півтора градуси. Для цього до 2030 року слід знизити викиди вуглецю на 45%.

У вересні 2019-го Грета Тунберг отримала нагороду правозахисної організації Amnesty International.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button