Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Wikipedia

28 вересня о 12 годині відбудеться відкриття відреставрованого храму Спаса на Берестові, пам’ятки архітектури XII—XVII століть, розташованої поблизу Києво-Печерської лаври. Храм у 1990 році включили досписку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО як частину історико-архітектурного ансамблю лаври.

Меценатом реставрації церкви і благоустрою території довкола став В’ячеслав Москалевський (президент Кондитерської корпорації «Рошен»), який виділив на цей проєкт 50 млн грн. Реставраційні роботи в храмі розпочалися у 2017 році.

Фото: Спас на Берестові (Фб)

Церква Спаса на Берестові вперше згадується в літописі під 1072 роком. Існує припущення, що її збудували коштом Володимира Мономаха. Храм у ХV столітті зруйнував кримський хан, після чого зберігся лише перший ярус прямокутного притвору. У XVII столітті церкву реставрували в стилі українського бароко на замовлення Петра Могили. При перебудові з первісної конструкції використали збережену західну частину з нартексом і хорами, добудували дві каплиці й поставили п’ять бань. Для розпису храму запросили грецьких майстрів. На початку ХIX століття до церкви прибудували дзвіницю у стилі класицизму (за проєктом Андрія Меленського). Такою вона збереглася до наших днів.

Фото: Спас на Берестові (Фб)

Процес реставрації храму був досить плідний. Відновлюючи фрески ХVII століття, спеціалісти розпізнали під ними гарно збережений шар із живописом XII століття. А під час археологічних розкопок знайшли поховання ХV-XVIII століть, де виявили більше тисячі окремих знахідок – амулети з ікла дикої тварини, люльки, хрестики, фрагменти віконниць тощо.

Фото: Спас на Берестові (Фб)

Одним з основних об’єктів дослідження під час реставрації став некрополь церкви Спаса на Берестові з похованнями XV–XIX століть різного ступеня збереженості. У ході досліджень зафіксували культурні шари від IX століття до н.е. до XIX століття н.е.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button