Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: twitter.com/BoyanSlat  

Пристрій для збирання океанського сміття вперше прибрав частину пластику з Великої тихоокеанської сміттєвої плями, повідомляє нідерландська компанія-розробник Ocean Cleanup.

Трал завдовжки 600 метрів обладнано сенсорами та передавачами, за допомогою яких можна регулювати систему. Він занурюється на глибину не більш як три метри, що, на думку винахідників, дозволяє прибрати сміття, не стривоживши морських мешканців.

Фото: theoceancleanup.com

Пристрій здатний зібрати як великі обсяги пластику – такі як риболовні тенета вагою у тонну – так і мікрочастинки діаметром в один міліметр.

Зібраний пластик складають на судно-траулер, яке раз на кілька місяців доправлятиме сміття на берег для подальшої переробки. Так, зібраний зараз пластик привезуть на сушу у грудні.

Фото: theoceancleanup.com

Щороку в океані губляться близько 600-800 тисяч тонн риболовного приладдя. Ще близько восьми тонн пластикового сміття потрапляє з пляжів.

Велика тихоокеанська сміттєва пляма – це водоверть сміття у північній частині Тихого океану. Тут сконцентровано щільні масиви пластику та інших відходів. Пляма займає понад 8% площі океану і за розмірами перевищує територію України. Шар сміття в середньому дорівнює 30 метрам.

Близько 99% сміття у Великій тихоокеанській сміттєвій плямі складає пластик.

Розташування плями. Інфографіка: theoceancleanup.com

У разі повноцінної роботи системи винахідники планують прибирати половину Великої тихоокеанської сміттєвої плями що п’ять років.

Нагадаємо, американський дизайнер пропонує розташувати посеред Великої тихоокеанської сміттєвої плями сміттєпереробну станцію-хмарочос.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button